Beh pre život už aj v Afganistane

5.6.2013 08:00:00 | Spoločenská zodpovednosť

KANDAHÁR/AFGANISTAN 5. jún 2013 – Najväčšie charitatívne športové podujatie na Slovensku Beh pre život prekročilo prvýkrát hranice! K tisíckam Slovákov, ktorí sa zapojili do behu pre dobrú vec, sa pridalo aj 16 slovenských vojakov v misii v afganskom Kandaháre. Jedna vojačka a pätnásť vojakov zahraničnej vojenskej operácie ISAF Afganistan podporilo behom podujatie v sobotu 1. júna 2013 o pol siedmej ráno tamojšieho času. V 33-stupňovej horúčave prebehli trať Behu pre život na podporu výskumu rakoviny! „Do poslednej chvíle sme nevedeli, či sa beh uskutoční, pretože služba v misii je náročná, kedykoľvek môže dôjsť k útoku. Ale všetko prebehlo v poriadku a vojaci, ktorí práve nemali službu, sa do podujatia ochotne zapojili nielen behom, ale aj finančnou zbierkou. Posielajú svoj pozdrav na Slovensko všetkým ľuďom, ktorí podporujú dobré veci," uviedli cez Skype organizátori akcie priamo v Afganistane – starší kaplán 19. rotácie SLOVCON Marian Bodolló a psychológ Lukáš Vlachovič.

Slovenskí vojaci s logom Behu pre život a číslom na chrbte za beh kandahárskou planinou dostali okrem skvelého pocitu pomoci aj certifikáty o účasti. Beh pre život  za päť rokov podporilo vyše 42 500 ľudí, k nim sa tento rok už v štyroch mestách pridalo už vyše 11 600 bežcov. Celkov tohtoročný Beh pre život štartuje počas mája a júna v šiestich mestách Slovenska – najbližšie sa na štart postavia 8. júna Žilinčania a o týždeň neskôr podujatie uzavrieme v Trenčíne. „Beh našich vojakov v Afganistane je úžasným gestom pomoci a podpory podujatiu Beh pre život. Veľmi si ceníme, že aj počas svojej náročnej práce si našli čas a vôľu podporiť dobrú vec. Teší nás tiež účasť Slovákov, ktorá priniesla nové rekordy. Veríme, že rekordy prelomíme aj v ďalších mestách zapojených do Behu pre život. Spoločne tak podporíme dobré veci – svoje zdravie a zároveň výskum rakoviny," uviedol Michal Dyttert, správca Nadácie Tesco, ktorá Beh pre život organizuje.

Do zbierky sa budú môžu zapojiť ľudia z celého Slovenska. Cieľom tohtoročného behu je za všetky vyzbierané príspevky a štartovné kúpiť špičkové laboratórne zariadenie na výskum rakoviny NanoSight. „Prístroj NanoSight bude jediný svojho druhu na Slovensku. Zariadenie pomôže pri výskume a liečbe rakoviny pacientom z celého Slovenska. Svojou schopnosťou merať objekty v nanosvete umožní pochopiť dorozumievanie zdravých buniek s nádorovými bunkami a pomôže pri vývoji nových diagnostických metód pri onkologických ochoreniach," uviedla Margita Klobušická, prezidentka Nadácie Výskum rakoviny, ktorá prístroj zakúpi pre Ústav experimentálnej onkológie SAV v Bratislave.

Čo je Beh pre život?

Tesco Beh pre život je séria nesúťažných charitatívnych behov v najväčších mestách Slovenska. Výhodou podujatia je, že sa ho môže zúčastniť každý bez rozdielu veku či fyzickej kondície vrátane rodičov s celkom malými deťmi. Trasu, ktorá je dlhá približne štyri kilometre, môžu účastníci prebehnúť alebo prejsť aj s deťmi v kočíku či  v spoločnosti svojho zvieracieho kamaráta. V tohtoročnom behu organizátori mysleli aj na najmenších účastníkov, ktorí môžu prebehnúť skrátenú verziu trate. Počas podujatia čaká na malých i veľkých bohatý sprievodný program. Účastníci behov sa môžu tešiť na autogramiádu patrónov charitatívneho behu. Športoví odborníci budú počas celého podujatia špeciálnymi prístrojmi merať záujemcom aktuálnu kondíciu a radiť, ako si ju ďalej zlepšovať a rozvíjať. Všetci účastníci dostanú na štarte tyrkysové tričko s logom podujatia a štartovné číslo. Každý je v cieli odmenený za svoj výkon a príspevok na dobrú vec symbolickou medailou a malým občerstvením v podobe ovocia, nápoja a tašky s darčekmi od partnerov projektu.

Termíny Behu pre život v roku 2013 (vždy v sobotu):

Mesto Termín Štart
    Bratislava – Partizánska lúka 4. 5. 2013 11.00 h
    Banská Bystrica – Námestie SNP 11. 5. 2013 11.00 h
    Prešov – Hlavná ulica 18. 5. 2013 15.00 h
    Nitra – Svätoplukovo námestie 25. 5. 2013 11.00 h
    Žilina – Námestie A. Hlinku 8. 6. 2013 15.00 h
    Trenčín – Mierové námestie 15. 6. 2013 15.00 h

Ako môžete prispieť na Beh pre život tento rok:

• Prihlásiť sa on-line alebo zaplatiť štartovné:
      • dospelí 6 €
      • deti od 6 do 18 rokov a dôchodcovia nad 62 r. 3 €
      • rodina (2 dospelí, 2-3 deti) 12 €
      • skupiny/školy 2 € za osobu a deti do 6 r. zdarma
    • Ľubovoľnou sumou na účet VÚB 2434842458/0200
    • Poslať DMS v tvare DMS BEZME na číslo 877 v hodnote 2 € SMS u všetkých troch mobilných operátorov. Nadácia dostane 96 % ceny z každej darcovskej SMS správy, t. j. 1,92 € prostredníctvom Fóra donorov na účet verejnej zbierky Beh pre život 2434842458/0200, ktorej cieľom je zakúpenie dôležitého prístroja NanoSight. Informácie o využití finančných prostriedkov nájdete na www.nvr.sk. Viac informácií: www.darcovskasms.sk
    • Kúpou darčekového predmetu – potítko, náramok alebo šilt v deň behu a počas verejných zbierok v obchodoch Tesco
    • Zorganizovať zbierku na pracovisku, v škole alebo v záujmovom krúžku
    • Kúpiť si niektorú z osobných vecí patrónov na www.aukcie.sk

Stav zbierky, trasy behov a fotografie môžu záujemcovia sledovať na webstránke www.behprezivot.sk.

Spoločnosť Tesco Stores SR, a. s., člen Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR, vstúpila na slovenský trh v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje 138 obchodov, z toho 5 obchodných domov, 26 expresov, 62 hypermarketov, z toho 8 Extra, 43 supermarketov a 18 čerpacích staníc. Prevádzkuje tiež dve distribučné centrá na potraviny v Beckove a v Prešove a štyri obchodné centrá Galéria v Bratislave-Lamači, Trnave, Nitre a Dunajskej Strede, v ktorých je vyše 150 obchodov so zameraním najmä na módu, obuv, doplnky, ako aj široké spektrum služieb vrátane občerstvenia a možností zábavy najmä pre deti. V roku 2012 spustila i unikátnu službu Tesco Potraviny domov. So svojimi 10 000 zamestnancami patrí spoločnosť Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku. Základom filozofie spoločnosti Tesco je poskytnúť zákazníkovi najvyššiu kvalitu za najlepšiu cenu a stať sa obchodom pre všetkých.