Beh pre život posunul výskum rakoviny na Slovensku o krok ďalej

18.10.2013 09:30:00 | Spoločenská zodpovednosť

Nano SightBRATISLAVA 17. október 2013 – Od októbra tohto roku môžu slovenskí vedci skúmať rakovinu prvýkrát pomocou nanosveta. Pomôže im v tom unikátne laboratórne zariadenie NanoSight. Ide o prvý prístroj svojho druhu na Slovensku, ktorý dokáže merať objekty v nanosvete a umožní pochopiť dorozumievanie zdravých buniek s nádorovými. Na kúpu prístroja pre Ústav experimentálnej onkológie SAV prispeli tisícky účastníkov celoslovenského charitatívneho Behu pre život, ktorý sa konal na Slovensku už šiesty rok. „Je úžasné, že aj šiesty ročník Behu pre život bol rekordný – svoje zdravie a dobrú vec podporilo neuveriteľných 15 509 ľudí, čo je o 1 225 viac než vlani. Srdečne ďakujeme všetkým darcom, vďaka ktorým môžeme posunúť výskum a diagnostiku rakoviny na Slovensku ďalej a pomôcť onkologickým pacientom. Sme veľmi radi, že o charitatívne projekty, ako je Beh pre život, majú Slováci každý rok väčší záujem,“ uviedol Michal Dyttert, správca Nadácie Tesco, ktorá beh organizuje. Prvých piatich ročníkov Behu pre život sa zúčastnilo viac ako 42 500 ľudí, ktorí prispeli na výskum rakoviny sumou vyše 266-tisíc EUR.

Najväčší beh pre dobrú vec a výskum rakoviny sa uskutočnil tento rok počas mája a júna v šiestich mestách Slovenska – v Bratislave, Nitre, Žiline, Trenčíne, Banskej Bystrici a v Prešove. Účastníci po zaplatení štartovného mohli štvorkilometrovú trasu v centrách miest prebehnúť alebo prejsť – dokonca aj s kočíkmi či zvieracími miláčikmi. Podujatie tento rok prekročilo aj hranice Slovenska, keď sa k nemu  pridalo 16 slovenských vojakov, ktorí prebehli v zahraničnej misii v Afganistane niekoľko kilometrov na podporu Behu pre život. Dokopy tak 15 509 ľudí zdolalo pre výskum rakoviny takmer 56-tisíc kilometrov.

Beh pre život„Nano výskum patrí v súčasnosti k najviac sa rozširujúcej oblasti vedy. Sme veľmi radi, že môžeme jeho výhody využívať pri výskume rakoviny aj vďaka Nadácii Tesco a tisíckam účastníkov Behu pre život z celého Slovenska. Veríme, že NanoSight pomôže pri vývoji nových diagnostických metód pri onkologických ochoreniach,“ doplnila Margita Klobušická, prezidentka Nadácie Výskum rakoviny, ktorá za vyzbierané peniaze zakúpila prístroj NanoSight pre Ústav experimentálnej onkológie SAV v Bratislave.

Beh pre život každoročne podporujú aj známe osobnosti – patróni z oblasti športu a kultúry.  K celoslovenskému patrónovi Behu pre život hercovi Jozefovi Vajdovi sa pridala tento rok aj bronzová olympijská medailistka v streleckej disciplíne skeet Danka Barteková. Rady patrónov rozšírila aj zlatá olympijská medailistka v biatlone Anastazia Kuzminova, ktorá podporila bežcov v Banskej Bystrici. Hokejový útočník Ján Pardavý sa stal patrónom Behu pre život za svoje rodné mesto Trenčín.

Beh pre život v Nitre každoročne podporujú herci Ján Greššo a Eva Pavlíková, Bratislave drží palce prezentérka aerobiku Lucia Medeková a operný spevák Martin Babjak, v Žiline  pre život beží bývalý futbalový reprezentant  Vladimír Labant, patrónom Trenčína je hokejista Ľubo Sekeráš a behu v Banskej Bystrici už dva roky fandí hokejista Vlado Országh.

Výsledky šiesteho ročníka Behu pre život:

Miesto Štartovné v € Počet účastníkov
    Bratislava 16 418 € 4 194
    Banská Bystrica 7 557 € 1 460
    Prešov 12 051 € 4 012
    Nitra 7 285 € 1 960
    Zilina 7 768 € 2 458
    Trenčín 6 025 € 1 409
    Zahraničná misia   16
    Ostatné príspevky od darcov 8 026 €
    SPOLU 65 130 € 15 509

Zdroj: Tesco Stores SR, NVR
    Všetky informácie o behu sú na internetovej stránke www.behprezivot.sk a na Facebooku Tesco Beh pre život.

Zakúpené prístroje z minulých ročníkov Behu pre život:

2008 – Molekulárny farbiaci automat HYRAX 50C

• slúži na rýchle zistenie prítomnosti nádorových buniek v rôznych orgánoch pomocou tkanivových rezov a pomáha pri tvorení vhodnej terapie pre pacienta

2009 – Real time PC

• pomáha spresňovať podozrenie na vznik nádorov štítnej žľazy a prsníka
    • vlani prístroj zistil prítomnosť zárodku rakoviny u siedmich pacientov
    • v štúdii je 151 pacientok s karcinómom prsníka

2010 – Pyrosekvenátor

• vyšetruje pacientky podozrivé na karcinóm prsníka
    • v štúdii je 32 pacientok s karcinómom prsníka
    • doteraz prístroj urobil 2 785 pyrosekvenčných analýz

2011 – ELISpot

• pomáha pri výskume a príprave protinádorových vakcín
    • robí presnú analýzu imunologickej reakcie bunky, ktorá je dôležitá pri príprave vakcín pre onkologických pacientov

2012 – Incucyte

• je jediným prístrojom svojho druhu na Slovensku, ktorý umožňuje vedcom online sledovať správanie vplyvu rôznych typov buniek na vývoj nádorových buniek

Spoločnosť Tesco Stores SR, a. s., člen Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR, vstúpila na slovenský trh v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje 145 obchodov, z toho 5 obchodných domov, 32 expresov, 63 hypermarketov, z toho 8 Extra, 45 supermarketov a 18 čerpacích staníc. Prevádzkuje tiež dve distribučné centrá na potraviny v Beckove a v Prešove a štyri obchodné centrá Galéria v Bratislave-Lamači, Trnave, Nitre a Dunajskej Strede, v ktorých je vyše 150 obchodov so zameraním najmä na módu, obuv, doplnky, ako aj široké spektrum služieb vrátane občerstvenia a možností zábavy najmä pre deti. V roku 2012 spustila i unikátnu službu Tesco Potraviny domov. So svojimi 10 000 zamestnancami patrí spoločnosť Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku. Základom filozofie spoločnosti Tesco je poskytnúť zákazníkovi najvyššiu kvalitu za najlepšiu cenu a stať sa obchodom pre všetkých.