Projekt Detská atletika si získal podporu aj majstra sveta Mateja Tótha | Detská atletika | Tesco v SR

Je radosť dať deti do pohybu

#

Možno to poznáte z vlastnej skúsenosti, že mať doma malých a večne aktívnych nezbedníkov nie je vôbec jednoduché. Veľa rodičov to rieši tým, že ich prihlási na rôzne krúžky, futbal či karate, aby mali deti viac pohybu. Jednou z aktuálnych a veľmi zaujímavých možností je prihlásiť ich na detskú atletiku, kde sa môžu dosýta vybehať, a to pod dohľadom skúseného trénera a možno sa vďaka tomu stanú raz vytrvalými športovcami v dospelosti. Jedným z týchto zámerov – motivovať k športu nielen deti, ale ponúknuť alternatívu aj rodičom, mal na zreteli projekt Detská atletika pod záštitou Slovenského atletického zväzu (SAZ) a spoločnosti TESCO, ktorý vychádzal z projektu Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) „Kids Athletics“.

O čo ide?

Tesco darovalo 80 000 € na podporu projektu Detská atletika aj v školskom roku 2016/2017.

Ako ste mohli prispieť?

Za každý predaný výrobok vlastnej značky označený špeciálnym logom, Tesco prispelo 1 cent na podporu projektu Detská atletika.

Akým spôsobom ste pomohli?

Spoločne s vami sme vyzbierali finančné prostriedky na zakúpenie ďalších 100 atletických sád pre deti na základných školách a v športových kluboch po celom Slovensku.

O projekte

Cieľ projektu

Cieľom všetkých zainteresovaných strán je zapojiť do projektu Detskej atletiky čo najviac základných škôl, atletických oddielov, ale aj športových klubov na Slovensku, aby deti mohli nachádzať v sebe športového ducha, talent a najmä rozvíjať pohybové zručnosti už v ranom detstve a počas celého roka.

Hoci atletika nebola nikdy jednostrannou špecializáciou detí, je základom všetkých druhov športu a mala by byť pravidelnou aktivitou, ku ktorej sa bude pravidelne vracať mladý športovec i v neskoršom veku. Veď aj taký futbalista musí predsa vedieť rýchlo behať či dobre skákať, aby dokázal podať výborný športový výkon na každom zápase. Detská atletika je preto skvelý odrazový mostík k tomu, aby deti pochopili, čo šport v skutočnosti je. Uľahčujú to športové pomôcky, ktoré sme vďaka vašej podpore darovali športovým klubom a základným školám.

Od apríla 2016 ste mohli aj vy podporiť projekt zakúpením výrobkov značky Tesco označených špeciálnym logom sumou 1 cent. Pomohli ste nám tak vyzbierať 80 000 € a rozhýbať celé Slovensko!

Kam išli peniaze?

Príspevok z každého vybraného zakúpeného výrobku značky Tesco išiel na zakúpenie atletických sád pre základné školy a športové kluby po celom Slovensku.

Samotné tréningy malých športovcov v atletickom krúžku pozostávajú zo všeobecnej prípravy zameranej na osvojenie si širokej škály pohybových zručností a rozvoja pohybových schopností, najmä rýchlosti a obratnosti, a to najlepšie hravou formou. Tento neobyčajne výnimočný a pestrý projekt využíval netradičné a veľmi zaujímavé náčinie určené pre vekovú kategóriu od 5 do 12 rokov (1. stupeň základných škôl) s cieľom zaujať malé deti a získať ich pre šport. Kľúčovú úlohu v tom zohrávalo Tesco, vďaka ktorému toto náčinie v podobe atletických súprav odovzdá Slovenský atletický zväz základným školám a športovým klubom na celom Slovensku. Stali sme sa tak partnerom projektu Detská atletika, a tým pomáhame získavať stále viac a viac malých športuchtivých nadšencov.

Základná škola (verejná, súkromná) alebo športový klub môže žiadať iba jednu atletickú športovú sadu.

Podmienky na získanie atletickej športovej sady:

1. vedenie atletického krúžku, ktorý prebieha 1x týždenne
    2. registrácia minimálne 50 detí do 12 rokov
    3. zabezpečenie ich účasti na akomkoľvek atletickom podujatí

Čo obsahuje atletická športová sada:

1. žinenka na skok do diaľky
    2. penové prekážky
    3. farebný penový nadstavec
    4. frekvenčný rebrík
    5. kužele s otvormi
    6. méty
    7. kopula (multi)
    8. tyč
    9. úchytky na tyč
    10. kruh (50 cm)
    11. penová lopta (200 mm)
    12. medicinbal (1 kg)
    13. penový oštep
    14. detská raketa „Vortex“
    15. loptička so stuhou
    16. reakčná lopta
    17. loptička plnená pieskom
    18. štafetový kolík
    19. štafetový krúžok
    20. švihadlá (2 m)
    21. lano na preťahovanie
    22. žinenka
    23. stopky
    24. taška

18 ks

40 ks

10 ks

4 ks

12 ks

4 ks

6 ks

Zapojené školy

Tesco v rámci trojročnej spolupráce so Slovenským atletickým zväzom (2015 – 2017) odovzdalo v roku 2015 prvých 80 000 € na podporu projektu Detská atletika, ktorý osobne podporuje aj majster sveta v chôdzi na 50 km Matej Tóth. Za túto sumu bude vedieť Slovenský atletický zväz pokryť približne 100 škôl a klubov. Požiadať o sadu bolo možné počas celého školského roka 2015/2016.

V školskom roku 2016/2017 spoločnosť Tesco vďaka vám darovala ďalších
    80 000 € a v tomto školskom roku bude podporených ďalších 100 škôl a klubov.

Zoznam škôl

Zapojené školy a kluby budeme pravidelne aktualizovať a dopĺňať, aby ste mali možnosť vidieť, ktoré základné školy a športové kluby už sadu získali.

História

Medzinárodný projekt „Kids Athletics“ sa snaží od roku 1997 osloviť trénerov atletiky pre mládež a malých detí po celom svete. U nás sa Slovenský atletický zväz snaží zaujať deti pre šport už na základných školách, keď najviac potrebujú aktívny pohyb, a to najmä po škole v rámci krúžkov či iných záujmových aktivít. Šprint, beh cez prekážky, skok do diaľky či „tisícpäťstovka“ – aj to sú disciplíny, ktoré patria k Detskej atletike. Deti vo veku od 5 do 12 rokov, čo je I. stupeň základných škôl, tak majú možnosť zistiť, v čom sa im darí najlepšie, čo je to pocit víťazstva, či pochopiť zmysel motivácie na atletických pretekoch. Tie pravidelne organizovali medzi sebou školy a kluby, kde sa Detskej atletike venujú prostredníctvom pravidelných atletických krúžkov na celom Slovensku.

Projekt Detská atletika sa v roku 2015 stal súčasťou nášho najväčšieho športovo-charitatívneho projektu Tesco Beh pre život, na ktorom súťažili vo všetkých krajských mestách detičky zo základných škôl v krajskom kole Detských atletických hier a mohli si tak vyskúšať vzorové atletické športové sady. Tí najlepší postúpili do samotného veľkého finále, ktoré sa odohralo 20. júna 2015 na Železnej studničke v Bratislave.

V prípade záujmu o atletickú športovú sadu, prosím, kontaktujte:

Slovenský atletický zväz
    Kozolková Darina
    Telefón: +421 918 432 081
    E-mail: kozolkova@atletikasvk.sk

Nadácia Tesco
    E-mail: info@nadaciatesco.sk

Partneri

#

Projekt Detská atletika si získal podporu aj majstra sveta Mateja Tótha

23.10.2015 10:16:00 |

Týmto projektom vzniká skvelá príležitosť pritiahnuť deti a mládež k športu veľkými vzormi, ku ktorým Matej Tóth v súčasnosti bezpochyby patrí. „Verím, že i vďaka Tescu a tomuto  projektu dokážeme získať mladé športové talenty, z ktorých v budúcnosti môžu vyrásť noví majstri sveta. Projekt Detská atletika aj ja osobne veľmi rád podporím, a to aj preto, že verím, že z týchto detí môžu vyrásť športuchtiví ľudia s ambíciou zdravo žiť,“ skonštatoval Matej Tóth, prvý slovenský majster sveta v chôdzi na 50 km.

Projekt Detská atletika, ktorý vychádza z projektu Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) „Kids Athletic´s“, vznikol v r.1997 a oslovuje trénerov detí a mládeže na celom svete. Na Slovensku sa Detská atletika stala projektom Slovenského atletického zväzu v roku 2015 a aktuálne je súčasťou najväčšej športovo- charitatívnej akcie Tesco Beh pre život, pričom Tesco je oficiálnym partnerom projektu. „Do projektu Detskej atletiky sme sa zapojili, aby sme podporili zdravý životný štýl u detí, cítime, že je to príležitosť podporiť výchovu budúcich úspešných športovcov na celom Slovensku. Už počas tohtoročného Tesco Behu pre život sa do Detskej atletiky zapojili tisíce detí a ďalšie budú môcť atletiku objavovať počas celého roka vďaka novým atletickým sadám, ktoré sme dnes slávnostne odovzdali prvým školám. Počas nasledujúcich 3 rokov dokážeme atletické sady darovať všetkým základným školám na Slovensku, ktoré o ne prejavia záujem,“ vyjadril sa k projektu  Martin Kuruc, riaditeľ pre retail ČR/SR, TESCO STORES SR.

Zámerom Slovenského atletického zväzu je zapojiť do projektu Detskej atletiky čo najviac atletických oddielov, športových klubov, ale aj základných škôl na Slovensku, aby deti vo veku od 4 do 11 rokov mali možnosť rozvoja pohybových zručností počas celého roka. Hoci atletika nie je jednostrannou špecializáciou detí, je základom všetkých druhov športu a mala by byť pravidelnou aktivitou, ku ktorej sa bude pravidelne vracať mladý športovec i v neskoršom veku. K tomu sú tiež potrebné športové pomôcky uľahčujúce tréningy detí a mládeže.

Martin Kuruc, riaditeľ pre retail, TESCO STORES SR, odovzdal šek v hodnote 80-tisíc eur Petrovi Korčokovi, predsedovi SAZ. Za túto sumu sa tento rok nakúpia atletické sady určené pre rozvoj športových aktivít detí a mládeže. Spolu so symbolickým šekom boli odovzdané  aj prvé atletické sady vybratým školám a atletickým klubom na Slovensku. Do troch rokov v rámci projektu bude mať každá základná škola na Slovensku možnosť získať takúto atletickú sadu pre rozvoj pohybových zručností žiakov na školách.

Peter Korčok, predseda Slovenského atletického zväzu: „Rozvoj detskej atletiky na základných školách a v športových kluboch po celom Slovensku je jednou z primárnych snáh Slovenského atletického zväzu. Prostredníctvom projektu Detská atletika sa snažíme v deťoch vzbudiť pozitívny vzťah nielen k atletike, ale hlavne k športu ako takému.“

Mgr. Miroslav Klučiarovský, predseda AC Victoria Turany: „Projekt Detská atletika je  výborná myšlienka,  keď sa hravou formou ponúka rozvoj pohybových schopností žiakom MŠ a I. stupňa ZŠ, ktoré pripravujú deti nielen pre atletické kluby, ale aj pre všetky ostatné športy. Oceňujeme výber disciplín, atletické „náradie a náčinie“, ktoré minimalizujú možnosť zranenia detí. Myslím si, že táto forma telesnej aktivity môže zapojiť do činnosti aj necvičiacich žiakov – do rolí rozhodcov a administrátorov.“