icon_search

    Pomaranč | Ovocie a zelenina | Vlastné značky

    Banner

    Pomaranč

    Pomaranč

    Pomaranč máme ho radi zvyčajne surový, v šalátoch a dezertoch. Lahodne chutí aj mäso a ryby zapekané s pomarančami, čo je dôkazom toho, že sa im dá veľmi ľahko podľahnúť.

    Slovo “pomaranč” znamená v preklade “jablko z Číny” a podľa mnohých vedcov je domovinou týchto citrusových plodov juhovýchodná Ázia. Odtiaľ sa ich pestovanie rozšírilo do iných regiónov sveta s tropickým a subtropickým podnebím. V Európe sa so záhradami porastenými pomarančovníkmi môžeme stretnúť predovšetkým v okolí pobrežia Stredozemného mora, a zvlášť v slnečnom Španielsku, ktoré vedie vo vývoze týchto šťavnatých plodov.

    Druhé miesto z hľadiska pestovania obsadzujú Spojené štáty. Hlavným vývozcom pomarančov je tiež Čína, kde sa ich chuť a blahodarný vplyv na zdravie oceňuje už 4 000 rokov. Pomerne rýchlo toto ovocie zachutilo aj Indom, ktorí majú veľký podiel na jeho rozšírení. Do dnešného dňa neexistuje zhoda medzi vedcami o tom, či sú americké pomaranče pôvodnými druhmi, alebo či už pochádzajú z odrôd, ktoré prišli do Ameriky spolu s Krištofom Kolumbom.

    Zaujímavé je, že kvety pomaranča sa používajú pri produkcii olejčeka neroli, z ktorého sa vyrábajú exkluzívne parfémy. K výrobe 1 kg tejto vonnej zmesi je treba použiť až tonu okvetných lístkov! Ale to nie jediné využitie pomarančov v kozmetike. Éterické oleje získané z týchto voňavých plodov sú cenené tiež pre svoje relaxačné vlastnosti, a preto sa bežne používajú v aromaterapii. Ako iné lieky sa pomaranče objavili dokonca v čase zlatej horúčky.

    Vtedy sa šťava z týchto chutných a zdravých citrusových plodov predávala (za nemalé peniaze) osobám trpiacim na skorbut. V kontexte zaujímavostí na tému týchto oranžových citrusov si môžeme pripomenúť aj bitky, ktoré sa každoročne konajú v talianskom meste Ivrea. História bitky siaha až do stredoveku, a muníciou sú odpradávna … pomaranče!

    Pomaranče môžeme rozdeliť na 3 typy: dezertné, na odšťavovanie a pomaranče s červenou dužinou.

    Dezertné pomaranče nemajú kôstky, zvyčajne sa ľahko šúpu, majú menší obsah šťavy v porovnaní s odrodami na odšťavovanie. Sú tiež menej kyslé. Väčšina dezertných odrôd má charakteristický “druhý, malý plod” pri prostriedku plodu. Hlavné dezertné odrody: Navelina, Navel, Navel Late, Lane Late, Washington Navel, Powell, Newhall.

    Pomaranče na šťavu majú veľmi vysoký obsah šťavy, horšie sa šúpu, vo väčšine prípadov majú semená, majú tiež viac ako kyslastú chuť ako dezertné odrody. Hlavné odrody: Valencia, Valencia Late, Marok Late, Salustiana, Pera.

    Pomaranče s červenou dužinou majú vďaka červenému pigmentu červenú dužinu. Majú vysoký obsah šťavy. Majú dobrú chuť. Hlavné odrody: Tarocco, Sanguinelli, Moro, Kara Kara.

    Tieto neuveriteľne chutné plody sú prírodným zdrojom antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom zodpovedným za starnutie organizmu. Stačí zjesť len jeden kus ovocia, keď chceme pokryť dennú dávku vitamínu C. Pri pochutnávaní si na pomarančoch sa snažme neoddeľovať dužinu od jej bielej blany, ktorá ju chráni. V jej vnútri sa totiž nachádzajú cenné pektíny, ktoré pomáhajú zlepšiť činnosť tráviaceho systému (pri kúskovaní pomaranča na mesiačiky sa ich zbavujeme).

    Šťavnaté zrelé plody sú tiež bohatým zdrojom tiamínu, ktorý má blahodarný vplyv na nervový systém – tento vitamín zo skupiny B uvoľňuje a upokojuje nervy. Oplatí sa tiež dodať, že pomaranče majú protirakovinové účinky, čo preukázali výskumy vykonané v posledných rokoch. Takže niet divu, že pomaranče sú uznávané nielen ako jedno z najchutnejších, ale aj jedno z najhodnotnejších druhov ovocia na svete!