icon_search

    Paradajka | Ovocie a zelenina | Vlastné značky

    Banner

    Paradajka

    Paradajka

    Paradajky sú tu pre zdravie všetkých! Nielen, že výborne chutia, ešte majú aj pozitívny vplyv na náš organizmus a pomáhajú nám udržať si dokonalú kondíciu.

    Plody paradajok obsahujú veľmi cennú zložku – lykopén. Toto farbivo dodáva rajčinám sýtu červenú farbu a zachytáva a deaktivuje voľné radikály, vďaka čomu majú silné protirakovinové účinky. Výskumy ukázali, že ľudský organizmus paradajky prijíma lepšie v ľahko pozmenenej forme, preto sa paradajková šťava ukazuje byť cennejšia než samotné plody. Ale tým sa u paradajok nekončí výpočet ich nutričných hodnôt.

    V tejto zelenine môžeme tiež nájsť sodík, draslík, horčík, vápnik, mangán, železo, meď, zinok, fosfor, fluór, jód, karotén a tiež vitamíny: K, B1, B2, B6, C, PP. Paradajka obsahuje veľké množstvo vlákniny a málo kalórií, a preto je nevyhnutnou súčasťou zdravej výživy. Slúži tiež ako prírodný liek v boji s nadváhou, cukrovkou a kardiovaskulárnymi ochoreniami.

    V kultúre paradajky zaujali úlohu symbolu, ktorý vyjadruje emócie – ako pozitívne, tak aj negatívne, napr. obhádzanie niekoho paradajkami má dosť pejoratívny význam a jediný cieľ – poníženie. Najlepším príkladom toho, keď paradajky symbolizujú radosť, je paradajková vojna, tzv. tomatina, konajúca sa v poslednú augustovú stredu v španielskom meste Bunol. Jej história siaha až do roku 1945, kedy po prvý raz miestna mládež použila paradajky v boji ako“zbraň” vo vzájomnom urážaní sa. Táto zábava sa im zapáčila natoľko, že o rok neskôr si ju mladí ľudia zopakovali, a potom tento obyčaj prijali aj ostatní obyvatelia mesta. Napriek počiatočným protestom a zákazom táto tradícia pretrvala a dnes je veľkou turistickou atrakciou mestečka.

    Červené odrody sa zbierajú rovno z kríkov jednotlivo, ale aj v strapcoch po niekoľkých plodoch na jednej halúzke. Paradajky sú v súčasnosti najviac používané v kuchyni – dajú sa jesť surové, v šalátoch, ako prísada do rozlučných jedál, rovnako ako vyprážané, varené a grilované.

    Žlté paradajky – veľké, šťavnaté.
    Dezertné paradajky – tvrdé, šťavnaté.
    Malinové paradajky – mäsité, jemne sladké.
    Kríčkové paradajky – tvrdé, šťavnaté
    Slivkové paradajky – šťavnaté, so silnou arómou

    Paradajky nie je dobré uchovávať v chladničke. Teplota pod 7 °C im neprospieva a môže zapríčiniť ich zamrznutie. To vedie k celému radu negatívnych dôsledkov, vrátane straty chuti, farby a textúry a zvyšuje pravdepodobnosť výskytu mikroorganizmov, ktoré spôsobujú hnitie.

    V 100 g paradajky sa nachádza 20 kcal.