icon_search

    Jablko | Ovocie a zelenina | Vlastné značky

    Banner

    Jablko

    Jablko

    Jablko má minimálne niekoľko desiatok symbolických významov. Vďaka svojim okrúhlym krivkám symbolizuje dokonalosť, vďaka farbám: červenej a zlatej sa stáva atribútom sily, moci a bohatstva. Preto neprekvapí, že je jablko tak často využívané v názvoch, znakoch a symboloch miest.

    Odrody

    Jabloň, pestovaná na celom svete v každej klimatickej zóne sa dočkala až 10 000 druhov odrôd! Odlišujú sa farbou, veľkosťou, tvarom, chuťou, a tým hlavným – využitím v kuchyni. Napriek tomu tvrdé, šťavnaté a sladké odrody sú najčastejšie konzumované na surovo. Pretože sa rozvárajú pomaly, je možné ich pridávať do jedál, v ktorých majú jablká zostať v kúskoch, napr. do varenej kapusty.

    Na pečenie, varenie a ďalšie spracovávanie sa hodia kyslé odrody jabĺk, ako sú Elstar alebo Red Boskop. Vzhľadom na svoju trpkosť môžu nahradiť ocot v boršči či kapustnici. Najväčšie využitie však majú jablká nazývané stolové. Jedia sa ako v surovom stave, tak aj po spracovaní ako hlavná prísada alebo príloha mnohých jedál.

    Vplyv na zdravie

    Hovorí sa, že jablko by sa malo jesť dvakrát za deň – jedno pre zdravie, druhé pre krásu. V tomto porekadle je obsiahnutá celá pravda na tému tohto šťavnatého ovocia. Dokáže totiž ponúknuť nielen chuťové hodnoty, ale tiež zdravotné. Spomedzi všetkých vitamínov, ktoré sú obsiahnuté v jablkách, je najdôležitejším vitamínom vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém.

    Z tohto dôvodu je vhodnejšie vyberať si kyslé odrody, pretože sú bohaté na vitamín C. Ten je koncentrovaný priamo pod pokožkou jablka, preto by sa jablká mali jesť neošúpané. Čo je možno ešte zaujímavejšie – menšie kusy majú v sebe omnoho viac vitamínu C než ich väčší “bratia”. Ak sa aj tak rozhodneme jesť ošúpané jablká, oplatí sa ich šupu využiť na uvarenie čaju – má totiž dezinfekčné vlastnosti a likviduje zápalové stavy.

    Z toho dôvodu sa výborne hodí aj na vyplachovanie hrdla. Okrem toho jablká obsahujú draslík, ktorý reguluje vodnú rovnováhu v tele, a železo, ktoré zabraňuje vzniku anémie. Ale to nie je konečná bilancia výhod tohto ovocia. Pektíny, ktoré sa v ňom nachádzajú, rýchlo dodávajú organizmu energiu, pomáhajú procesu trávenia a čistia od jedovatých látok.

    Poslednú vymenovanú výhodu jablka by mali predovšetkým mať na zreteli ťažkí fajčiari a obyvatelia veľkých miest. Poslednou, hoci nie najmenšou výhodou je pomoc jablka pri vstrebávaní vápnika ľudským organizmom. Vďaka nemu sú naše zuby, vlasy a nechty omnoho silnejšie a zdravšie.

    Uskladnenie

    Jablko je ovocie, ktoré je potrebné uchovávať v chlade. Optimálna teplota zaručujúca zachovanie čerstvosti je v rozmedzí 0–10°C, čo v domácich podmienkach znamená uskladňovanie v chladničke. Keďže chladničky zvyčajne neposkytujú veľa miesta, najlepšou metódou pre pravidelné dodávky čerstvého ovocia je nákup malého množstva jabĺk, ktoré spotrebujeme v priebehu niekoľkých dní.

    Aby sme predĺžili životnosť ovocia, nesmieme tiež zabudnúť na to, aby sme im poskytli výmenu plynov, v čom sa najlepšie osvedčujú papierové tašky ako protiklad k tým z fólie, ktoré rozhodne neodporúčame používať. Dodržiavaním týchto niekoľkých zásad dosiahneme, že jablká budú čerstvé a dlhšie si zachovajú svoje nutričné hodnoty.

    Ako spoznáme, že je dobré

    Čerstvé jablko rozoznáme podľa toho, že má tvrdú a hladkú šupu, a po rozkrojení uvidíme tvrdú a šťavnatú dužinu. Ovocie, ktoré príliš dlho skladujeme doma, predovšetkým ak ho neuchovávame v chladničke, môže zmäknúť a jeho koža môže zvráskavieť. To je najistejším znakom toho, že ovocie nie je čerstvé.

    Kalorická hodnota

    V 100 g jablka je 46 kcal.