icon_search

    Citrón | Ovocie a zelenina | Vlastné značky

    Banner

    Citrón

    Citrón

    Citrón nám v kuchyni robí spoločnosť prakticky každý deň, predovšetkým vtedy, keď už vonku začína byť chladno a mokro. Hlavne v také dni siahame po čaji s plátkom citróny a medom, aby sme sa chránili proti prípadnému nachladnutiu.

    Toto chutné južné ovocie sa často pridáva tiež do marinád na mäso, keďže dokonale rozdeľuje mäso. Je ho potrebné ale používať s mierou, keďže môže spôsobiť stvrdnutie a prílišné vysušenie mäsa. Nakrájaný na kúsky zas dokáže efektívne pomôcť zbaviť sa charakteristického zápachu rýb a morských plodov. Citrón dokonale harmonizuje s jemnou chuťou kuracieho mäsa, pridaný do pikantných alebo sladkých jedál zasa výborne vyrovnáva ich chuť. Citrón ale dokáže byť hrdinom aj sám o sebe – citrónová bábovka, citrónová šťava či avgolemono sú podstatou využívania tohto citrusového ovocia v kuchyni. Naviac, ako prísada do dipov či v spojení s olivovým olejom, s koreninami alebo čerstvými bylinkami vytvára nízkokalorickú a dokonalú omáčku k väčšine šalátov. Citrónová šťava je tiež kľúčovou prísadou limonády a mnohých drinkov a koktejlov. V kuchyni sa využíva dokonca citrónová kôra – nastrúhaná dodáva osviežujúcu arómu zákuskom, zmrzline a rôznym sladkým pečeným dobrotám.

    Toto aromatické ovocie pochádza s najväčšou pravdepodobnosťou z Himalájí, odkiaľ sa približne v 10. storočí dostal do Palestíny a Egypta vďaka Arabom. Tam sa k citrónu dostali Európania počas svojich krížových výprav. Odvtedy je citrón rozšírený v oblasti Stredozemného mora, kde má dodnes najrôznejšie využitie. Okrem toho sa citróny pestujú tiež v Mexiku, Spojených štátoch a Južnej Afrike.

    Využitie citróna sa neobmedzuje len na kuchyňu a ľudovú medicínu. Citrónová šťava, vzhľadom na prítomnosť kyseliny citrónovej, sa tiež hojne využíva v kozmetickom priemysle. Pridáva sa do masiek, oplachov na vlasy a rozjasňujúcich krémov. Éterický olejček z kôry tiež našiel využitie v potravinárskom a kozmetickom priemysle.

    Kariéra citróna v medicíne sa začala v 18. storočí, kedy boli objavené jeho účinky pri boji proti skorbutu, chorobe ohrozujúcej námorníkov, ktorí sa počas dlhých plavieb po mori stravovali nie práve diétne. Dnes vieme, že má pozitívny vplyv na našu obranyschopnosť, a to vďaka vysokému obsahu vitamínu C, ktorý je ideálny pre boj s nachladnutím. Voda so šťavou z citróna je dokonalý prostriedok na vyplachovanie hrdla pri infekciách. Okrem toho citrón obsahuje vitamín P, trochu magnézia, draslíka, vápnika, železa a fosforu. Jeho pravidelná konzumácia pomáha zbaviť sa nadbytočnej žalúdočnej kyseliny, toxínov z pečene, likviduje pálenie záhy, zápchu a hemoroidy. Okrem toho očisťuje organizmus, keďže pôsobí močopudne. Šťava z citróna sa odporúča tiež pri problémoch s mastnou pokožkou a v dospievaní pri tvorbe akné – dodáva pleti správne pH, sťahuje póry a pôsobí antibakteriálne. Kúpeľ s citrónom pôsobí osviežujúco a relaxačne na celé naše telo.

    Ale to nie je koniec možností využitia citrónu. Šťava z tohto citrusu dokonale odstraňuje zápach z našich rúk po pripravovaní ryby, krájaní cesnaku či upratovacích prácach. Hodí sa tiež pri čistení, napríklad škvŕn na krájacích doskách, na medených predmetoch, chrómových kuchynských a kúpeľňových batériách, ako aj odstraňovaní kalu po čaji a káve, ktorý zostáva na džbánoch.

    V 100 g citróna je 36 kcal.