icon_search

    Ananás | Ovocie a zelenina | Vlastné značky

    Banner

    Ananás

    Ananás

    Ananás je všestranné ovocie. Veľké a šťavnaté sa hodí na konzumáciu tak v surovom stave, ako aj spracované – možno z neho vyrábať džemy, šťavy, kompóty. Kúsky ananásu sa výborne hodia ako prísada do ovocných aj mäsových šalátov, ale tiež ako doplnok zákuskov a sladkých dezertov.

    V spoločnosti kuracieho mäsa či plodov mora sa ananás výborne prezentuje ako súčasť hlavných jedál. Výborne tiež chutí na teplo – môžeme ho grilovať alebo piecť v rúre. Okrem toho toto ovocie poteší svojou chuťou aj vtedy, keď je v sušenom alebo kandizovanom stave, alebo keď sa pridáva do mliečnych produktov. Za ananás na našich stoloch vďačíme samotnému Krištofovi Kolumbovi. Európania o ňom počuli po prvý krát až vtedy, keď námorník v roku 1439 zavítal na brehy ostrova Guadeloupe. Časom sa pestovanie ananásu rozšírilo do Indie, Južnej Afriky, na Jávu a Filipíny. V krátkom čase bolo toto ovocie známe takmer vo všetkých tropických krajinách. K jeho chuti nezostala ľahostajná ani Európa, kde sa už v 18. storočí rozšírili takzvané “ananásovne”. Európska klíma nie je vhodná na pestovanie tohto ovocia priamo v pôde vonku, preto sa pestuje v skleníkových podmienkach.

    V súčasnej dobe sa najväčšie ananásové plantáže nachádzajú v Číne, Brazílii, Strednej Amerike, na Havaji a Filipínach, ale toto chutné ovocie má svojich milovníkov v každom kúte sveta. Je vlastne veľmi jednoduché sa doň zamilovať – ananás sa teší povesti dokonalého afrodiziaka.

    Nie každý vie, že ananás má aj liečivé vlastnosti. Nielen, že jeho šťava blahodárne pôsobí na naše telo, ale tiež pomáha prekonať poruchy trávenia, bolesť brucha, koliku, a k tomu regeneruje a posilňuje organizmus, poskytujúc mu množstvo vitamínov (napríklad veľké množstvo vitamínu C) a minerálnych látok. Tých, ktorí dbajú o štíhlu líniu, poteší fakt, že ananás je nízkokalorický, a okrem toho je zdrojom unikátneho súboru enzýmov a ovocných kyselín, ktoré prispievajú k spaľovaniu tukov v organizme.

    Ananás je hospodárskou rastlinou. Je možné ho pestovať aj doma v kvetináči. Aby sme ho mohli vypestovať, musíme mať jeho korunu. Postačí ju odkrojiť zarovno s ovocím, a potom odtrhnúť spodné listy okolo vrcholku ananásu, tak, aby v tomto mieste vznikol približne 2-centimetrový peň. Po 3 dňoch ananás presádzame zo suchého miesta do kvetináča. Naše ovocie má veľmi rado svetlo, dokonca aj ostré slnko, preto by sme mu mali zabezpečiť najjasnejšie miesto v byte. Nemá však rád veľké množstvá vody – preto ho zalievame striedmo. Po približne 1,5 roku od výsadby, ak ananás sám nezakvitne, je možné ho o to poprosiť – k tomu sa nám bude práve hodiť jabĺčko. Jablká uvoľňujú prchavé látky, ktoré povzbudzujú ananás, aby rodil ovocie. Aby bol účinok istý, oba kusy ovocia prikryjeme igelitovou taškou. Po týždni vdychovania vône jablka je ananás už pripravený na zakvitnutie a rodenie prvých plodov.