Ako skladovať ovocie | Ovocie a zelenina | Vlastné značky

Banner

Ako skladovať ovocie

Ako skladovať ovocie

Ovocie je prirodzene pomerne netrvanlivé a je ťažké ho skladovať dlhší čas. Najrýchlejší sa kazí poškodené ovocie – vyberáme si preto iba také kusy, ktoré nemajú škvrny, žiadne škrabance na pokožke, mäkké časti a odlišné zafarbenie.

Na uskladnenie sa hodí tvrdé a zdravé ovocie, ktoré ešte nie je úplne zrelé. Nesmie sa umývať, pretože voda odstraňuje ochrannú vrstvu šupky a urýchľuje hnilobné procesy. Čerstvé ovocie nikdy neskladujeme vo fólii ani v zatvorených nádobách. V studenej miestnosti pri teplote asi 16°C si nie celkom zrelé ovocie (jablká, slivky, hrušky) uchová čerstvosť po dobu 2 – 3 dní, citrusové plody (pomaranče, citróny, mandarínky) vydržia viac ako týždeň.

V chladnej, suchej a tmavej pivnici alebo komore, kde sa teplota pohybuje v rozmedzí 10 – 13 ° C, je možné po dobu 2 až 3 dní skladovať slivky a hrozno, 3-4 dní – figy, liči, týždeň – nezrelé banány, dule a tvrdé hrušky, a jablká – tie vydržia aj dva týždne. Ovocie pre dlhodobé skladovanie v pivnici alebo komore ukladáme tak, aby sa plody navzájom nedotýkali, najlepšie v prepravkách alebo košíkoch.

Nádoby s ovocím môžeme vyložiť papierovými uterákmi alebo tkaninami, ktoré absorbujú prebytočnú vlhkosť a chránia ovocie pred poškodením. Ovocie je dobré pravidelne kontrolovať, aby sme odstránili nahnité plody a spotrebovali tie, ktoré rýchlo zrejú. Musíme si zapamätať, že zrelé plody (predovšetkým jablká a banány) vylučujú etylén, ktorý prirodzene urýchľuje zrenie iného ovocia, a tak prispieva k jeho hnitiu.

V domácich podmienkach je najjednoduchšie uskladniť ovocie v chladničke. Týmto spôsobom sa výborne uskladňujú všetky druhy ovocia našej klimatickej zóny, ako aj citróny a okrem toho po dobu niekoľkých dní aj melón, liči a niektoré druhy manga. Chladnička je predovšetkým najlepší spôsob, ako skladovať ovocie, ktoré ľahko podlieha skaze, čerstvé bobuľové plody, do ktorých počítame maliny, jahody, lesné jahody, černice (1 deň) a iné bobuľové ovocie (do dvoch dní).

Do dvoch dní si v nej uchovajú čerstvosť višne a hrozno, a 3-4 dni slivky, čerešne a hrušky. Citróny v chladničke vydržia dokonca až do dvoch týždňov. Naopak, papája, banány a väčšina druhov exotického ovocia dosť zle znáša nízke teploty pod 10°C. Uskladňované v chladničke sa kazia a strácajú chuť. Ovocie, hlavne bobuľové plody, je potrebné pred vložením do chladničky poriadne presypať (preložiť) do čistých nádob a prebrať, opatrne odstrániť vlhké, poškodené alebo nahnité plody.

Väčšina chladničiek má špeciálne zásuvky na ovocie a zeleninu, ktoré poskytujú optimálnu teplotu okolo 10° C. Okrem toho môžeme zásuvku vyložiť niekoľkými vrstvami papierovej utierky, ktorá absorbuje prebytočnú vlhkosť. Nádoby s ovocím, ktoré kladieme do zásuvky, musia byť otvorené. Ovocie uskladňované v chladničke po dobu dlhšiu ako 24 hodín je dobré raz alebo dvakrát za deň prezrieť a skontrolovať, či sa nekazí.