icon_search

    Uchovávanie syrov | Mliečne výrobky | Vlastné značky

    Banner

    Uchovávanie syrov

    Uchovávanie syrov

    Pri správnom skladovaní môžete predĺžiť alebo maximálne využiť trvanlivosť syra. Najväčšími nepriateľmi syra sú vysušenie, extrémne teplo, ale aj extrémny chlad. Platí pravidlo, že čím viac vody syr obsahuje, tým kratší čas sa môže skladovať.

    Ideálnym miestom na jeho uchovávanie je suchá, tmavá pivnica s konštantnou teplotou okolo 10-12 °C a vlhkosťou okolo 90%. Väčšina z nás ale pivnicu nemá, a tak sme odkázaní na chladničku. V takomto prípade musí byť syr dobre zabalený (každý druh zvlášť, pretože každý z nich má svoju osobitú arómu). Tiež ho neuchovávajte medzi inými aromatickými potraviny, ktorých pachuť syr môže pochytiť. Najlepšie je nájsť v chladničke miesto s teplotou medzi 7-1 °C. Niekedy je to priehradka na zeleninu, inokedy horná časť chladničky. Teplo je pre syr nevhodné nielen kvôli množeniu nebezpečných baktérií, ale negatívne ovplyvňuje aj chuť a vzhľad syra. Tvrdé syry sa začnú potiť a rýchlo žltnú, mäkké syry začínajú tiecť a u „smradľavých“ syrov sa zintenzívňuje zápach. Syry potrebujú dýchať, preto ich neuchovávajte pod poklopom. Doma môžete nechať syr zabalený v obale z predajne v špeciálnom papieri s voľnou tenkou vrstvou fólie na vnútornej strane. Ak sa objaví pleseň, neľakajte sa. Opatrne ju vykrojte a syr prebaľte. Môžete použiť nemastný papier na pečenie alebo priedušnú potravinovú fóliu.

    Pre „smradlavé syry sú ideálne sklenené alebo plastové poklopy, ktoré majú otvory pre prívod vzduchu. Aby mal syr potrebnú vlhkosť, môžete ho zabaliť do čistej vlhkej utierky.

    Tvrdé a polotvrdé syry treba skonzumovať do troch týždňov od dátumu nákupu. U kusových syrov sa riaďte dátumom uvedenom na etikete.

    A na záver ešte jedna rada – syry nikdy nezmrazujte. Zmrazenie ničí charakter syra. Pokiaľ syr zmrazujete, využívajte ho skôr ako prísadu na varenie ako na bežnú konzumáciu.