Syry | Mliečne výrobky | Vlastné značky

Banner

Syry

Syry

Syr je nezameniteľná voňavá pochúťka. Môžete si ho vychutnať na čerstvom chrumkovom chlebíku alebo ako delikatesu k dobrému vínu.

Syry členíme podľa typu mlieka, konzistencie, technológie výroby, obsahu tuku a dĺžky zrenia.


Syry
Podľa typu mlieka:
  • kravské
  • ovčie
  • kozie
  • netradičné (ťavie, kobylie, sobie a pod.)

Syry
Podľa konzistencie:
  • extra tvrdé (parmezán)
  • tvrdé (chedar, peccorino)
  • polotvrdé (gouda, gruyére, eidam)
  • polomäkké
  • mäkké (camembert, brie)

Syry
Podľa technológie výroby:
  • nezrejúce syry
  • syry s plesňou na povrchu
  • syry zrejúce pod mazom
  • syry s plesňou vnútri
  • lisované syry

Syry
Podľa zretia:
  • čerstvé syry a tvarohy – určené na konzumáciu krátko po výrobe
  • zrejúce syry – konzumujú sa ažpo uplynutí minimálneho alebo celého času zrenia

Syry
Podľa obsahu tuku:
  • vysokotučné
  • plnotučné
  • stredne tučné (polotučné)
  • nízkotučné
  • odtučnené