icon_search

    Zaujímavosti o mäse | Mäso | Vlastné značky

    Banner

    Zaujímavosti o mäse

    Zaujímavosti o mäse

    Viete, ako už pri nákupe zistíte, že si domov odnesiete kvalitný a čerstvý kúsok mäsa?Chcete si byť pri nákupe istí, že si domov odnesiete skutočne čerstvé mäso? Riaďte sa svojimi zmyslami. V prvom rade zrakom, po rozbalení, samozrejme, aj čuchom.


    • Čerstvé hydinové mäso má smotanovožltú až ružovú farbu. Žltý nádych mäsa je spôsobený chladením alebo vyšším podielom kukurice v kŕmnej zmesi, rozhodne preto nie je znakom nevyhovujúcej kvality.
    • Čerstvé bravčové mäso má svetloružovú alebo ružovú farbu. Mäso so sivým, hnedým alebo zeleným nádychom rozhodne nekupujte.
    • Nádherná tmavočervená až bordová farba je znakom kvalitného čerstvého hovädzieho. Mäso zo starších zvierat môže mať ešte tmavší odtieň, čo však nie je nedostatkom.
    • Pri nákupe mäsa sa môžete riadiť aj podľa farby tuku. Ak má tuk na okraji mäsa bielu farbu, znamená to, že mäso pochádza z mladšieho zvieraťa. Žltá až tmavožltá farba tuku je síce znakom toho, že mäso pochádza zo staršieho zvieraťa, to však neovplyvňuje jeho kvalitu.
    • Po rozbalení mäsa najlepšie skontrolujete jeho kvalitu čuchom. Rozhodne by malo byť bez akéhokoľvek nepríjemného zápachu. Napríklad čerstvé hovädzie mäso má typicky sladkastú vôňu, ktorá pripomína mlieko. Ak zacítite zvláštny zápach, mäso nám môžete priniesť späť do obchodu a my vám vrátime peniaze.
    • Mäso vo vaničke je balené v takzvanej ochrannej atmosfére, ktorú tvorí zmes kyslíka a kysličníka uhličitého. Ten občas spôsobuje sivastú farbu na miestach, kde sa kúsky mäsa uložené vo vaničke prekrývajú. Po párminútovom odvetraní sa tieto škvrny vytratia.