icon_search

    Skladovanie mäsa | Mäso | Vlastné značky

    Banner

    Skladovanie mäsa

    Skladovanie mäsa

    Neviete, ako správne uchovávať mäso v chlade alebo mraze?
    Nie je to žiadna veda, len čítajte ďalej.


    • Tradičný spôsob skladovania mäsa, ktorý sa využíva už od čias stredoveku, je nakladanie mäsa do soli. Soľ – účinný konzervačný prostriedok priamo z prírody – totiž zabraňuje množeniu mikróbov a zvyšuje trvanlivosť potravín. Tradične sa takto do soli nakladala bravčovina alebo baranina.
    • Ideálna teplota skladovania čerstvého mäsa v chladničke je 0 až 2 °C. Maximálna skladovacia teplota by nemala presiahnuť 5°C.
    • Mäso, ktoré skladujete v chladničke, časom prirodzene zmení svoju farbu – stmavne a stratí isté množstvo vody. Ak ale dodržíte odporúčaný čas a teplotu skladovania, nemusíte mať strach, že by tento prirodzený proces mäsu uškodil.
    • Ak sa chystáte mäso piecť na grile alebo v rúre, môžete ho uchovávať v páci aj niekoľko dní až dva týždne (v závislosti od druhu mäsa) pred tepelnou úpravou. Nezabudnite však, že do pácu musia byť ponorené úplne celé kusy mäsa. Olej zabráni prísunu vzduchu k mäsu a koreniny pomôžu vďaka svojim protizápalovým účinkom zamedziť množeniu baktérií.
    • Ak potrebujete uchovávať mäso dlhšie časové obdobie, odporúčame ho zamraziť. Vždy však zamrazujte len čerstvé a suché mäso bez prebytočnej šťavy, nakrájané na kúsky, ktoré následné spotrebujete na jedno varenie, aby ste predišli opätovnému zamrazovaniu.
    • Keď zamrazujete porcie mäsa, odporúčame vám napísať si na vrecká dátum zmrazenia. Budete tak presne vedieť, kedy ste ktoré mäso zamrazili a dokedy ho musíte spotrebovať.
    • Mäso je potrebné zamrazovať pri čo najnižšej teplote. Preto ho odporúčame zamrazovať v spodnej nádobe mrazničky.
    • Rozmrazovanie mäsa si vyžaduje istý čas. Odporúčame rozmrazovanie v chladničke pri teplote 3 až 5°C, prípadne pod tečúcou vodou, čím však dochádza k strate istého podielu živín. Rozhodne mäso nerozmrazujte v horúcej vode.