icon_search

    Krájanie mäsa | Mäso | Vlastné značky

    Banner

    Krájanie mäsa

    Krájanie mäsa

    V prípade mäsa je správne krájanie dôležitejšie než pri príprave iných potravín. Preto vám prinášame pár rád, ako čarovať s nožom, aby ste vždy vykúzlili dokonalý výsledok.


    • Mäso krájajte podľa toho, aký druh jedla z neho chcete pripraviť. Napríklad hovädzie mäso na steaky krájame na plátky hrubé od dvoch do štyroch centimetrov, bravčové mäso na rezne krájame na hrúbku asi jeden a pol centimetra a naklepeme ho najviac na trištvrte centimetra. Mäso naklepané na príliš tenkú hrúbku má totiž pri tepelnej úprave tendenciu rýchlejšie schnúť a tvrdnúť.
    • Ak pripravujeme rolády alebo záviny, mäso naklepeme natenko, pretože inak by sa nestihlo dostatočne tepelne upraviť, keďže sa po zrolovaní jeho hrúbka na niektorých miestach zdvojnásobí.
    • Na prírodnú úpravu mäsa si môžete pripraviť hrubšie plátky, ktoré odporúčame vopred namarinovať, čo pomôže skrátiť čas potrebný na jeho prípravu.Hovädzie mäso krájajte krížom cez vlákna a skôr na tenšie plátky, pretože takto ho budete môcť jednoduchšie naklepať. Tiež vďaka tomu narušíte dlhé vlákna, takže sa vám bude jednoduchšie konzumovať.
    • Vo všeobecnosti platí, že ak sa chystáte piecť mäso v celku, odrežte ho z väčšej časti po vlákne, ale mäso, ktoré budete pripravovať narezané na menšie časti, napríklad na rezne, filety, kotlety alebo roštenky, krájajte krížom cez vlákna.
    • Aby bolo mäso napohľad krajšie a zároveň lepšie stráviteľné, odstránime z neho pri krájaní aj blany, šľachy a hrubšie mastné časti.
    • Na vykosťovanie mäsa odporúčame používať malý ostrý nôž, pomocou ktorého odstránime kosti aj z ťažšie dostupných miest.
    • A ešte jedna rada: nezabudnite, že na krájanie mäsa by ste z hygienických dôvodov mali vždy používať inú krájaciu dosku než na krájanie ostatných potravín, ktoré pripravujete zároveň s mäsom.