Voňavé a chutné oleje | Tesco recepty

Voňavé a chutné oleje

Voňavé a chutné oleje

Ďakujeme za váš hlas!

Dnes ste už hlasovali.

Jednoduchá 60 min.

Ak vás záhon s bylinkami zaskočil bohatou úrodou, bola by ich škoda zamraziť alebo vysušiť. Máte skvelú príležitosť uchovať si ich arómu bez ujmy na kvalite. Pripravte si prevoňané oleje či octy, ktorými prinesiete nádych leta na stôl v každom ročnom období. Uchováte tak bylinky a zároveň získate ochutený olej alebo ocot, ktorý môžete použiť napríklad do šalátov, polievok či do cestovín.

  Bylinky treba v oleji lúhovať aspoň dva týždne na teplom mieste. Dôležité je, aby boli absolútne suché (po opláchnutí ich treba dôkladne osušiť) a nedostali sa do styku so vzduchom, lebo začnú hnednúť a kaziť sa, preto by nemali vyčnievať nad hladinu (olej vždy dolejeme). Treba ho však skladovať na tmavom a chladnom mieste, kde vydrží maximálne dva až tri mesiace.

  Na prípravu bylinkového oleja je vhodný chuťovo neutrálny rastlinný olej, ale môžeme použiť aj olivový. Treba rátať s tým, že olivový olej je chuťovo výraznejší a má aj kratšiu trvanlivosť. Na jednu hrsť byliniek rátame asi s 200 ml oleja.

  Na naloženie do oleja alebo octu sú najvhodnejšie rozmarín, mäta, bazalka, šalvia, tymian či kôpor. K bylinkám môžeme  pridať aj olúpané strúčiky cesnaku, čili, bobkový list, sušené kvety alebo zrnká čierneho korenia.

Bazalkovo-cesnakový olej

  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • asi 1 hrnček bazalkových lístkov
  • 3 hrnčeky olivového oleja
  • 1 – 2 feferónky (môžete vynechať)

Očistený cesnak roztlačte pomocou noža. Bazalku nakrájajte, aby sa uvoľnili éterické oleje. Nasypte spolu s cesnakom do fľaše so širším hrdlom. Olivový olej zahrejte v kastróliku na bod varu a zalejte ním bylinky. Ak používate extra panenský olej lisovaný za studena, určite ho nezahrievajte, ale celý proces robte bez použitia tepla. Následne uzavrite a uložte do tmy a chladu asi na týždeň. Potom olej sceďte. Ochutiť ním môžete šaláty, mäso, ryby, cestoviny či zemiaky.

Podobne môžete pripravovať iné oleje, napríklad (moje obľúbené):

  • Tymianový olej so sušenými paradajkami
  • Citrónový olej s farebným korením a bobkovým listom
  • Čili olej s rozmarínom

Odoslať recept e-mailom

Inšpiroval vás tento recept? Podeľte sa oň so svojimi známymi a pošlite im ho e-mailom.

Voňavé a chutné oleje

Voňavé a chutné oleje

Ďakujeme.

Recept bol úspešne odoslaný.