Ako odšťaviť a zvyšok nevyhodiť | Tesco recepty

Ako odšťaviť a zvyšok nevyhodiť

Ako odšťaviť a zvyšok nevyhodiť

Ďakujeme za váš hlas!

Dnes ste už hlasovali.

Jednoduchá 50 min. 4

Ako využiť mrkvový odpad z odšťavovača? Milujem nápady na recyklovanie aj pokiaľ ide o potraviny. Mrkva je neuveriteľne variabilná zelenina, z ktorej sa dá spraviť naozaj všetko. Slané, sladké, kyslé,... Je univerzálna – môžete si z nej pripraviť pyré, fašírky, hranolčeky, prílohy, polievky, hlavné jedlá či koláče. My si ukážeme, ako na koláč a fašírky.

Koláč Odšťavovač

Na cesto:
  • 1,5 hrnčeka hnedého cukru
  • 4 vajíčka
  • 1 hrnček oleja
  • 1 hrnček acidka
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka soli
  • 1 lyžička škorice
  • 4 hrnčeky drviny z odšťavovania (najlepšie mix jablka s mrkvou)
  • 1 hrnček nasekaných orechov alebo strúhaného kokosu
Poleva:
  • 250 g nátierkového masla alebo mascarpone
  • 150 g bieleho jogurtu
  • cukor podľa chuti
  • kôra a šťava z 1 citróna
  • nasekané orechy na ozdobu

Postup

Vajcia a cukor vyšľaháme dopenista a postupne vmiešame všetky suroviny. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme pri teplote 180 °C dozlatista, kým bude špáradlo pichnuté do cesta po vytiahnutí suché. Koláč po upečení necháme vychladnúť, potom polejeme polevou, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých uvedených surovín. Posypeme nasekanými orechmi a dáme zachladiť.

Rýchle zeleninové fašírky s jogurtovým dipom

  • 2 hrnčeky mrkvovej drviny z odšťavovania (môže byť mix s inou zeleninou, super je cvikla, zeler, neuškodí ani troška jablka)
  • 2 vajcia
  • 4 strúčiky cesnaku
  • sušený tymian
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • štipka čili
  • 1 hrnček špaldovej múky
  • strúhanka na zahustenie
  • olivový olej

Postup

Mrkvu zmiešame s vajíčkom, bylinkami a s pretlačeným cesnakom. Pridáme múku, strúhanku a vytvoríme dobre tvarovateľnú zmes. Z nej vyformujeme fašírky (v tvare hrubších placiek), ktoré znova obalíme v strúhanke. Môžete ich vyprážať na panvici, ale mne viac chutia upečené v rúre. Obsahujú tak menej oleja a sú chrumkavejšie. Položíme ich na plech na papier na pečenie, pokvapkáme ich trochou oleja a pečieme zhruba 20 – 30 minút pri teplote 180 °C dozlatista. Super chutia s jogurtovým dipom – stačí zmiešať 150 g bieleho jogurtu, sušený kôpor, dochutiť citrónovou šťavou a soľou.


Odoslať recept e-mailom

Inšpiroval vás tento recept? Podeľte sa oň so svojimi známymi a pošlite im ho e-mailom.

Ako odšťaviť a zvyšok nevyhodiť

Ako odšťaviť a zvyšok nevyhodiť

Ďakujeme.

Recept bol úspešne odoslaný.