Veľkonočné zajačiky | Tesco recepty

Veľkonočné zajačiky

Veľkonočné zajačiky

Ďakujeme za váš hlas!

Dnes ste už hlasovali.

Mierne náročná 2,5 hodiny 8

Čo budeme potrebovať

  • 500 g hladkej múky
  • 160 g kryštálového cukru
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 1 kocka droždia
  • 125 g masla
  • 3 žĺtka + 1 na potretie
  • 1 bielko
  • štipka šafranu
  • hrozienka na ozdobu
  • práškový cukor na posypanie

Postup

Do teplého, nie však horúceho mlieka pridáme cukor a droždie a necháme vzísť kvások.

Medzičasom k múke pridáme roztopené maslo, žĺtka, šafran, potom k nim primiešame aj pripravený kvások. Zmes dôkladne spracujeme a poriadne vymiesime tak, aby vzniklo jemné a vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť približne hodinu na teplom mieste pod utierkou.

Po vykysnutí cesto rozdelíme na 8 rovnakých dielov. Aby boli všetky zajačiky rovnako veľké, môžeme jednotlivé časti odvážiť. 

Na jedného zajačika rozdelíme jeden diel cesta na 3 menšie časti. Na chvost vygúľame malú guľôčku, telo zajačika vyformujeme z dlhého šúľka, ktorý zamotáme ako osie hniezdo, a hlavičku vyformujeme z menšieho valčeka, ktorý z jednej strany vyšúľame do špica a z druhej rozrežeme nožom približne do polovice, aby sme vyrobili ušká. Jednotlivé časti zlepíme bielkom a uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi zajačikmi necháme dosť priestoru, pretože sa počas pečenia ešte zväčšia.

Pripravené zajačiky necháme ešte 30 minút podkysnúť, potrieme ich rozšľahanými žĺtkami a každému zajačikovi urobíme očko z hrozienka. Pečieme ich v rúre vyhriatej na 175 °C asi 25 minút.

Po upečení necháme zajačiky vychladnúť a pred podávaním ich môžeme pocukrovať práškovým cukrom.


Odoslať recept e-mailom

Inšpiroval vás tento recept? Podeľte sa oň so svojimi známymi a pošlite im ho e-mailom.

Veľkonočné zajačiky

Veľkonočné zajačiky

Ďakujeme.

Recept bol úspešne odoslaný.