Šťavnatá pečená šunka | Tesco recepty

Šťavnatá pečená šunka

Šťavnatá pečená šunka

Ďakujeme za váš hlas!

Dnes ste už hlasovali.

Náročná 4 hodiny 4

Šťavnatá pečená šunka

Čo budeme potrebovať

  • 2 – 3 kg údenej šunky, ideálne s kožou
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • kúsok póru
  • 2 bobkové listy
  • nové korenie
Na glazúru:
  • 80 g trstinového cukru
  • 1 šálka medu
  • 2 PL červeného vínneho octu
  • 50 ml sladkého červeného vína – napr. portského
  • klinčeky
Na zemiakovú kašu:
  • 1 kg zemiakov
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 25 g masla
  • čerstvý nastrúhaný chren
  • žerucha

Postup

Šunku najprv uvaríme vo vode spolu so zeleninou. V závislosti od veľkosti mäsa to bude trvať zhruba 2 – 3 hodiny.

Suroviny na glazúru roztopíme v hrnci a necháme redukovať, kým nezhustnú a zmes bude konzistenciou pripomínať sirup.

Uvarenú šunku potrieme glazúrou a napicháme do nej klinčeky. Pečieme pri teplote 200 °C približne 45 minút a občas potierame glazúrou, aby skaramelizovala. Hotovú šunku podávame so zemiakovou kašou dochutenou chrenom a žeruchou.

Malý tip: Vývar, ktorý nám zostane, môžeme zamraziť a použiť neskôr.


Odoslať recept e-mailom

Inšpiroval vás tento recept? Podeľte sa oň so svojimi známymi a pošlite im ho e-mailom.

Šťavnatá pečená šunka

Šťavnatá pečená šunka

Ďakujeme.

Recept bol úspešne odoslaný.