Domáce sushi | Tesco recepty

Domáce sushi

Domáce sushi

Ďakujeme za váš hlas!

Dnes ste už hlasovali.

Stredná náročnosť 60 minút 5

Sushi nie je len ryža s rybou, ako ho mnohí podceňujú. Sushi je umenie, ktoré sa učí celý život. Predstavme si aspoň základy, ktoré nás privedú na cestu za kvalitou, ktorú si pri troche snahy môžeme pripraviť aj doma. Určite to ocenia nielen vaši priatelia, ale aj rodinní príslušníci. :)

Čo budeme potrebovať

  • okrúhlu ryžu – v obchode sa dá kúpiť pod názvom Sushi ryža alebo Nishiki (kalifornská ryža) alebo Premium.
  • čerstvé ryby – do tradičného sushi sa dávajú surové ryby, preto je dôležité dbať na ich kvalitu. Ideálnou rybou je tuniak alebo losos. Do sushi je možné pridať aj iné morské plody, ako sú krevety, ustrice či mušle, alebo postačí aj zelenina, ktorá je v tomto jedle taktiež veľmi populárna.
  • ovocie a zelenina – netreba sa báť pestrosti pri príprave sushi. Výsledné jedlo sa dá vylepšiť avokádom, uhorkou, špenátom, bambusom, paprikou, hubami, alebo aj reďkovkou. Zelenina a ryža – skvelá kombinácia!
  • morské riasy – ideálne sú lisované a sušené morské riasy Nori. Dodajú sushi tú správnu chuť a predovšetkým sú aj dôležitou súčasťou pri tvorbe roliek.
  • bobkový list
  • cukor, soľ
  • ryžový ocot – pridáva sa do ryže hneď po jej uvarení, vylepší jej chuť a z takto ochutenej ryže vytvoríme rolky.
  • ďalšie doplnky – bambusová podkložka, kvalitná sójová omáčka, chren wasabi alebo nakladaný zázvor

Ryžu prepláchneme a dáme ju do hrnca s vodou. Privedieme do varu a potom varíme ešte 3 minúty na prudkom ohni. Následne hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni max. 5 minút (pokiaľ sa vyvarí naozaj všetka voda). Necháme ryžu odpočinúť.

Nálev, ktorý pridáme do uvarenej ryže, si pripravíme z jednej lyžice cukru, jednej lyžičky soli a dvoch lyžíc octu. Ryžu dáme do misy, prilejeme nálev z octu a opatrne zamiešame. Potom necháme ryžu v miske vychladnúť. Medzitým si pripravíme plátky rias, ktoré si položíme na bambusové podložky.

Na dolnú polovicu plátku uložíme vrstvu ryže a ide sa na náplň. Kreativite pri tvorbe sushi sa medze nekladú. Avokádo či lososa nakrájame na úzke rezance a následne ich uložíme na pripravenú ryžu.

Okraje riasy navlhčíme vodou alebo octom a pomocou bambusovej podložky opatrne vyformujeme do rolky. Následne necháme svoj výtvor chvíľu odpočinúť. Potom ho nakrájame ostrým nožom na kúsky hrubé 2 – 4 cm. Podávame namočené v sójovej omáčke s wasabi a každé sústo striedame s kúskom zázvoru pre vyčistenie chuti.


Odoslať recept e-mailom

Inšpiroval vás tento recept? Podeľte sa oň so svojimi známymi a pošlite im ho e-mailom.

Domáce sushi

Domáce sushi

Ďakujeme.

Recept bol úspešne odoslaný.