Exotické ovocie: Objavte nové chute a zostaňte v kondícii

Exotické ovocie: Objavte nové chute a zostaňte v kondícii


Vianočné sviatky nemusia byť každý rok v znamení nezdravých jedál. Pridajte do svojho jedálnička najrôznejšie ovocie a vyskúšajte chute, ktoré ešte nepoznáte. Odmenou vám bude dobrý pocit a lepšia kondícia cez sviatky aj na nový rok. Pozrite sa, aké exotické ovocie stojí za vyskúšanie.

Exotické ovocie: Pre zdravie a pohodu celej vašej rodiny

Aké ovocie kupujete na vianočný stôl vy? Pravdepodobne klasiku: jablká, banány a mandarínky. Niekto možno zvykne jesť aj ananás alebo mango. Tým sa však zoznam zaujímavých exotických chutí iba začína. Prekvapte tento rok celú rodinu a objavte spoločne úplne nové chute. Deti budú mať navyše isto radosť aj z nezvyčajných vôní, tvarov a farieb.

Okrem príjemnej zábavy pri ochutnávke získate ešte ďalší benefit. Exotické ovocie je plné vitamínov a ďalších prospešných látok, ktoré pomáhajú posilniť imunitu, čo sa hodí najmä v zimných mesiacoch. Ak si každý deň na desiatu doprajete aspoň jednu porciu ovocia (napríklad namiesto pečiva, cukroviniek alebo vyprážaného jedla náročného na trávenie), udržíte si svoju váhu, budete sa cítiť sviežejšie, ľahšie a v lepšej psychickej i fyzickej pohode. A spolu s vami aj vaši najbližší.

Tip Vedeli ste, že odborníci na výživu odporúčajú zjesť každý deň päť porcií ovocia alebo zeleniny? Ideálna veľkosť porcie je taká, aká sa zmestí do vašej dlane. Jablko, banán, na kocky nakrájané mango, pomaranč, karambola, kaki, maracuja alebo mangostána. Počujete niektoré názvy prvýkrát? Perfektné! Objavovanie a degustácia sa môžu začať!

Tropické ovocie, ktoré sa oplatí vyskúšať cez Vianoce

Karambola

Toto ovocie je ako stvorené na vianočné sviatky. Po prekrojení vyzerá ako malá hviezdička. Naaranžované na vianočnom stole vyzerá proste úžasne. V regáloch obchodov nájdete toto ovocie (známe tiež ako čínska hviezdica) ľahko: 8 – 15 cm veľké, zelené až tmavožlté plody voňajú po jazmíne. Krehká a šťavnatá dužina je mierne kyslá až sladká, niečo ako jablko s citrónom. Karambola obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, vápnik, horčík, fosfor, železo a antioxidanty, ktoré pomáhajú odvádzať z tela škodlivé látky. Obsahuje iba malé množstvo cukru, takže sa hodí aj pre tých, ktorí si cez Vianoce dávajú pozor na svoju postavu.

Hurmikaki, persimon, tomel alebo iba kaki

Toto ovocie má veľa názvov, ale nemôžete si ho pomýliť so žiadnym iným ovocím. Medzi Slovákmi je čoraz obľúbenejšie – a to vďaka neodolateľne sladkej chuti, ktorú možno prirovnať ku kombinácii broskýň a melóna s nádychom vanilky. Dobre chutí len tak samotné, ale aj v šalátoch, dezertoch, so zmrzlinou alebo v ryžovom nákype. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, vitamín C, draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo, meď aj mangán. Kaki posilňuje imunitný systém, zrýchľuje metabolizmus, pomáha pri strese, nervozite a únave, pri svalových, srdcových, arteriálnych ochoreniach aj pri ochoreniach pečene a obličiek. Pôsobí tiež ako prevencia sklerózy. Kaki je jednoducho zázrak, ktorý by ste si mali dopriať nielen na Vianoce!

Maracuja

Maracuju možno poznáte pod názvom passion fruit. Toto ovocie má červenomodrú, oranžovočervenú alebo fialovú farbu, je veľké okolo 7 centimetrov. Ponúka výraznú chuť podobnú čiernej ríbezli a vôňu pripomínajúcu marhule či mango. Maracuju stačí nakrájať a môžete jesť. Skvelá je aj do kokteilov, ovocných smoothies alebo koláčov a cheesecakov. Passion fruit je skutočne jedna veľká vitamínová bomba. Obsahuje vitamíny A, B a C a okrem toho tiež vápnik, fosfor, železo a vlákninu.

Mangostána

Nezvyčajné meno pre ovocie s nezvyčajným tvarom. Mangostána (mangostan alebo tiež garcínia) vás však prekvapí svojou chuťou – patrí k najchutnejším druhom ovocia na celom svete. Pod šupkou nájdete bielu alebo ružovú mäkučkú šťavnatú dužinu rozdelenú do 4 – 8 segmentov (tým trochu pripomína dobre známu mandarínku) s niekoľkými semienkami vo vnútri. Tie sa hodia najmä na praženie. Chuť mangostány pripomína broskyňu s nádychom citrusov a hrozna, vonia trochu ako karamel alebo maslo. Najčastejšie sa podáva samostatne. Obsahuje látky, ktoré pôsobia proti baktériám a zápalom.

Čerstvé ovocie vám doručíme až domov. Len tie najlepšie kúsky

Nakupujte bezpečne online z pohodlia svojho domova so službou Tesco Online nákupy. Nech už si do svojho virtuálneho košíka vložíte akékoľvek ovocie, vždy máte istotu, že sa na váš stôl dostanú iba tie najlepšie kúsky. Naši asistenti predaja vyberú každú položku s rovnakou starostlivosťou, ako to v obchode robíte vy. Spoľahnite sa aj vy na bezpečné nakupovanie online, ktoré vás zbaví starostí s ťažkými taškami. Okrem ovocia si zaobstaráte na jednom mieste aj ďalšie potraviny, drogériu, pochúťky pre svojich chlpatých miláčikov alebo všetko pre tých najmenších.

→ Zistite viac o službe Tesco Online nákupy

Exotické ovocie: Tu je zoznam ďalších druhov, o ktorých ste ešte nepočuli

V priebehu vianočných sviatkov môžete zo skúšania nových chutí spraviť hru. Či urobíte ochutnávku „naslepo“, alebo budete s deťmi pripravovať najrôznejšie ovocné šaláty, to je už na vás. Pri nákupe vám isto pomôže náš malý zoznam druhov ovocia, o ktorých sme tu ešte nehovorili. Na konci zoznamu nájdete ovocie, o ktorom ste určite ešte nepočuli:

Ako pripraviť ovocie (nielen cez Vianoce)

Ovocie je dar prírody, ktorý výborne chutí aj bez ďalších prísad. Ovocie olúpte, nakrájajte a podávajte ako zdravú a chutnú desiatu. Skvelé je jednotlivé druhy (a s nimi aj chute) zmiešať a urobiť si ovocný šalát. Exotické ovocie bude vyzerať slávnostne aj na sviatočnom stole. Rodinu určite prekvapíte lahodným smoothie, ktoré zvládne každý, kto má doma tyčový alebo klasický veľký mixér. Ovocie navyše skvele odľahčí niektoré koláče. Napríklad navrchu cheesecaku budú výborné všetky druhy. Obzvlášť efektne dezerty ozdobíte pomocou hviezdičkovej karamboly.

→ Preskúmať celú ponuku exotického ovocia dostupnú online

Citrusy: Najobľúbenejšie ovocie počas celého adventu

Mandarínky, pomaranče, grepy alebo citróny sú u nás už ako doma a nezdajú sa nám nijaké výnimočné. Mandarínky a pomaranče na Slovensku k adventu jednoducho patria. Tu je niekoľko dôvodov, prečo toľko milujeme práve citrusy:

  • Citrusy sú dobré pre zdravie. Obsahujú vysoké množstvo vitamínu C a ďalších telu prospešných látok. Posilňujú imunitu, pomáhajú nám bojovať s únavou a zlepšujú stav vlasov aj pokožky. Okrem toho tiež pomáhajú predchádzať kŕčovým žilám a zlepšujú pohyblivosť spermií. Chránia pred cukrovkou a rakovinou.
  • V citrusoch nájdeme aj vitamín A, ktorý priaznivo pôsobí na oči a zrak, pomáha telu tiež odolávať rôznym zápalom. Draslík a horčík zase prispievajú k správnej funkcii nervového a svalového systému. Vápnik je dobrý na kosti a zuby.
  • Predovšetkým šťavnaté mandarínky a pomaranče nás lákajú na výrobu najrôznejších dezertov.
  • Najväčším citrusovým plodom je jednoznačne pomelo. Chuťou pripomína grapefruit, je však jemnejšie, šťavnatejšie a vonia po mede. Dužina sa je surová (rovnako ako pri iných citrusoch). Lahodné je v ovocných aj zeleninových šalátoch, ovocných šťavách aj v miešaných nápojoch. V zahraničí sa pomelo často využíva aj ako ingrediencia do hlavných pokrmov a polievok.

→ Preskúmať celú ponuku pomarančov, mandarínok a ďalších citrusov

Vedeli ste, že...

Citrusy majú v slovenských domácnostiach najmä na Vianoce špeciálnu funkciu. Milujeme ich nielen ako zdravú desiatu alebo maškrtu k televízii, ale aj ako voňavú prírodnú dekoráciu – a to v podobe sušených voňavých plátkov alebo v kombinácii s klinčekmi (korenie) ako doma vyrobený svietnik. Vyskúšajte s nami aj vy výrobu dekorácií z pomarančov.

Ako usušiť pomaranče a ďalšie ovocie

Existuje veľa spôsobov, ako využiť sušené pomaranče. Aby sa vaše vianočné dekorácie vydarili, treba ich správne usušiť. Postupujte podľa nášho jednoduchého návodu. Takýmto spôsobom môžete usušiť aj ďalšie druhy ovocia. Napríklad plátky karamboly v tvare hviezdičky vyzerajú na stromčeku krásne. Deti ich potom môžu maškrtiť namiesto čokolády.

  • Pomaranče nakrájajte na plátky tenké 4 milimetre. Tenšie plátky sa krútia a trhajú. Širšie plátky je zasa ťažké dôkladne presušiť, preto častejšie plesnivejú.
  • Plech vyložte papierom na pečenie. Naň uložte jednotlivé plátky vedľa seba tak, aby sa neprekrývali. Rúru si nastavte na 50 °C. Každých 45 až 60 minút plátky kontrolujte a otočte, aby sa nekrútili.
  • Pomaranče môžete sušiť aj pri vyššej teplote (až 120 °C). Platí však, že čím vyššia teplota, tým častejšie treba plátky obracať a kontrolovať. Len pre predstavu: pri 100 °C sa pomaranče sušia cca 4 hodiny.
  • Pomaranče usušíte rýchlejšie v teplovzdušnej rúre. Ďalšou alternatívou sú sušičky na ovocie, radiátory, kozub alebo ďalšie zdroje tepla. Tu však hrozí, že sa plátky pokrútia.


TIP: Usušené plátky sa hodia ako dekorácia na svietnik, stromček aj veniec. Alebo ich naaranžujte do misky a vyrobte si dekoráciu, ktorá krásne prevonia celý byt.

Svietnik z pomaranča: Rozvonia celú domácnosť a zabaví deti

Sladká vôňa pomarančov a klinčekov u vás doma odštartuje vianočnú náladu. Zútulnite si bývanie a zabavte malých nezbedníkov. Vyrobiť svietnik z pomaranča nie je žiadna veda. Staršie deti zvládnu prekrojiť a vydlabať celý pomaranč, tie malé môžu napichať klinčeky do mäkkej kôry a vytvoriť tak napríklad snehuliaka, vločku alebo srdiečko podľa svojej predstavivosti.


Prichystali sme pre vás dva spôsoby. V oboch prípadoch pomaranče vydržia voňavé a pekné minimálne dva alebo tri dni. Potrebovať budete len krásny zrelý pomaranč, klinčeky – korenie, nožík, lyžicu, obľúbenú formičku na medovníčky a čajovú sviečku.

Najprv si ukážeme ľahší spôsob. Na špičke pomaranča si obkreslite čajovú sviečku. Podľa obrysov vykrojte kôru a vydlabte dovnútra pomaranča dieru, ktorá bude rovnako hlboká ako vaša čajová sviečka. Sviečku potom umiestnite do pripravenej jamky. Do pomaranča napichajte klinčeky a sviečku zapáľte. Na tanier okolo pomaranča naaranžujte kúsky škorice, badián, ďalšie klinčeky, orechy, smrekovú vetvičku alebo napríklad jablká. A voňavý svietnik je hotový.

Druhý spôsob je náročnejší, ale oveľa voňavejší. Pomaranč prekrojte v polovičke na dve časti. Vnútro pomaranča vydlabte. Hore v strede „viečka“ vykrojte svojim obľúbeným maličkým vykrajovačom na medovníčky jeden tvar. Ďalšie otvory potom môžete urobiť aj po stranách. Nesmie ich však byť priveľa, aby šupka pomaranča držala svoj tvar. Dovnútra pomaranča umiestnite sviečku, zapáľte ju a priklopte viečkom. O chvíľu začne prehriata kôra krásne voňať.

Tip Najmenší šikovníci môžu voňavé prekvapenia vyrábať aj bez sviečky. Stačí pomaranč a klinčeky. A vy budete mať čas a pokoj na pečenie!
Ohodnoťte svoju spokojnosť s touto stránkou.