Veľkonočné menu: pripravte si veľkonočnú babu, šunku alebo roládu z mletého mäsa
Veľkonočné menu: pripravte si veľkonočnú babu, šunku alebo roládu z mletého mäsa

Veľkonočné menu: pripravte si veľkonočnú babu, šunku alebo roládu z mletého mäsa

Veľká noc je pred dverami a pred mnohými sa vynára otázka, čo tento rok uvariť, aby všetkým chutilo a slávnostný stôl vyzeral jednoducho rozprávkovo. Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu naplánovať sviatočný obed alebo večeru. V hlavnej úlohe bude excelovať mäso!

Prečítajte si

Najobľúbenejšie druhy mäsa
Pečené mäso – králičie, jahňacie, morčacie  a ďalšie
Veľkonočná plnka alebo baba – najlepšie recepty
Veľkonočná šunka – na Slovensku milovaná
Mleté mäso – fašírka a roláda s vajíčkom
Veľkonočné menu – čo uvariť na obed?

Najobľúbenejšie druhy mäsa pre váš veľkonočný stôl

Vedeli ste, že veľkonočný pôst sa tento rok začína v stredu 26. februára a končí na Zelený štvrtok 9. apríla? Veľkú noc tak veľa rodín vníma tiež ako oslavu konca tohto obdobia odriekania. A podľa toho vyzerá aj veľkonočný stôl, kde okrem sladkých dobrôt kraľuje aj mäso vo všetkých možných podobách. Nájdeme ho vo veľkonočnej plnke, v nátierkach a figuruje tiež ako súčasť veľkonočného menu, kde zvyčajne hrá hlavnú úlohu. Aký druh mäsa zvolíte vy?

Keď chcete veľkonočné menu odľahčiť: kuracie, morčacie.

Keď milujete tradičnú kuchyňu: bravčové, kačacie.

Keď si chcete na Veľkú noc dopriať niečo výnimočné: jahňacie, králičie, teľacie.

Máte radi pečené mäso aj tradičnú kuchyňu, no chcete si cez Veľkú noc postrážiť svoju váhu? Doprajte si králika. Králičie mäso je ľahko stráviteľné a má veľmi nízku kalorickú hodnotu. Pritom patrí k najlepším zdrojom živočíšnych bielkovín. Králik sa navyše skvele dopĺňa s ďalšími ľahkými pokrmami, ako je varená alebo surová zelenina a bylinky. Vynikajúci je tiež na víne alebo s horčicou.

pokračovať v čítaní

Stačí si vybrať, čo máte radi

1 / 3

Pečené mäso nesmie chýbať vo veľkonočnom menu

xmas2019_text_editor_imageRovnako ako naši susedia v Českej republike aj my Slováci milujeme pečené mäsá. Najmä to bravčové alebo jahňacie. Pečené mäso nesmie na stole chýbať na žiadny sviatok – a Veľká noc nie je výnimkou. Najobľúbenejšie sú rôzne veľkonočné mäsové rolády (najčastejšie z kuracieho alebo morčacieho mäsa). Okrem toho bodujú aj bravčové, jahňacie či teľacie pečienky na bylinkách – tie mäso krásne odľahčia. V posledných rokoch sa medzi obľúbené veľkonočné pokrmy vracia aj spomínaný pečený králik.

TIP: Viete, že na stránke Tesco Online nákupy zoženiete všetky druhy mäsa od teľacieho až po králičie v prvotriednej kvalite? Svoj nákup, ktorý vám privezieme až domov, si môžete objednať zo svojho počítača, ale aj z mobilu pomocou aplikácie. Veľkonočné nákupy tak spravíte pokojne aj počas jarnej prechádzky. Užite si oslavy Veľkej noci bez starostí, zhonu a ťažkých tašiek.

Aký recept sa oplatí vyskúšať?

pokračovať v čítaní

Objavte viac akčných ponúk v našich letákoch a katalógoch

Objavte viac akčných ponúk v našich letákoch a katalógoch

Kto by rád nenakupoval za skvelé ceny? Majte prehľad o našich najnovších ponukách a nič vám neunikne. Prezrite si naše veľkonočné letáky a katalógy plné vôní.
Kto by rád nenakupoval za skvelé ceny? Majte prehľad o našich najnovších ponukách a nič vám neunikne. Prezrite si naše veľkonočné letáky a katalógy plné vôní.
Tesco

Preskúmajte našu najčerstvejšiu online ponuku

Preskúmajte našu najčerstvejšiu online ponuku

Máte radi zľavy? Vyskúšajte Tesco Online nákupy a vyberajte zo širokej ponuky obľúbených produktov. Nakupujte s predstihom a užite si skutočne pokojnú Veľkú noc.
Máte radi zľavy? Vyskúšajte Tesco Online nákupy a vyberajte zo širokej ponuky obľúbených produktov. Nakupujte s predstihom a užite si skutočne pokojnú Veľkú noc.
Tesco

Veľkonočná plnka s údeným mäsom i bez mäsa – najlepšie recepty

V niektorých kútoch Slovenska sa cez veľkonočné sviatky podáva plnka, inde sa nezaobídu bez takzvanej baby. V podstate však ide o podobné recepty, ktoré sa líšia len málo. Základ tvoria rožky alebo žemľa, vajcia, údené mäso a korenie. V mnohých rodinách však zvyknú pridávať aj bravčové mäso, klobásu, slaninku, mlieko a niečo zelené, napríklad petržlenovú vňať alebo špenát. Ak zalistujete v starších kuchárkach alebo národopisných pamätiach, zistíte, že slovo baba sa tiež používa na označenie sviatočného koláča z lepšej múky.

Príprava plnky alebo baby je veľmi jednoduchá a rýchla, no veľa ľudí ju považuje za slávnostné jedlo, a tak sa s touto slanou pochúťkou väčšinou stretneme iba počas Veľkej noci. Baba môže byť podávaná k šunke, šalátu, ale skvelá je aj samotná.

Ktorá z týchto plniek bude kraľovať vášmu veľkonočnému stolu?

Jánova znamenitá plnka vás poteší jarnou zelenou farbou, ktorú jej dodá špenát. Prepustené maslo a muškátový oriešok plnke zaistia skvelú chuť. Tento recept ocenia okrem iných aj tí, ktorí si dávajú pauzu od mäsa.

Veľkonočná plnka s prepeličími vajíčkami s jemnou textúrou prekvapí hostí a bude na veľkonočnom stole pôsobiť výnimočne.

Tradičná veľkonočná plnka so žihľavou ako pozdrav z Čiech. Vyskúšajte najbežnejší recept, podľa ktorého sa pripravuje plnka v českých domácnostiach (v Česku známa ako „nádivka“).

4 tipy na najlepšiu veľkonočnú plnku na svete:

Chcete, aby bola plnka ešte lepšia? Máme pre vás pár osvedčených rád, ktoré jej jedinečnú chuť umocnia.

  • Rozhodli ste sa pre plnku so žihľavou? Zo žihľavy otrhajte len tie najmladšie výhonky. Najlepšie na zber sú mladé lístky rastliniek, vysoké maximálne 20 cm.
  • Nepoužívajte čerstvé pečivo, ale ideálne dva až tri dni staré. Inak by kúsky žemle alebo rožka do seba hneď nasiakli mlieko a zo zmesi by sa stala nepekná kaša bez typickej textúry.
  • Na zvýraznenie chuti a farby môžete kocky pečiva osmažiť najprv na masle a až potom ich pridať do plnky.
  • Sneh z bielkov šľahajte pomaly a do zmesi ho pridajte až úplne nakoniec. Mal by byť nadýchaný a plný malých bubliniek.


Veľkonočná šunka – milovaná na celom Slovensku. Poznáte najlepší recept?

xmas2019_text_editor_image
Veľkonočná šunka (varená alebo pečená, s chrumkavou kožou), domáci syrek z vajec a nakladaná cvikla. To je tradičné pohostenie, ktoré si na Veľkonočný pondelok vychutnáva väčšina Slovákov. Azda nie je domácnosť, v ktorej by nemilovali príjemne sladko-slanú chuť šunky.
Doprajte si túto dobrotu aj vy. Stačí kúpiť údenú šunku, ideálne aj s kožou, a niekoľko ďalších ingrediencií na takzvanú glazúru. Po približne 80 minútach v rúre je šunka hotová. Dobrú chuť!

Že už sa vám zbiehajú sliny? Prečítajte si recepty na pečenú šunku s glazúrou alebo na šťavnatú pečenú šunku a zistite, čo všetko budete na túto mäsovú dobrotu potrebovať.

Mleté mäso – fašírka, roláda s prekvapením a slaninové guľky

xmas2019_text_editor_imageVeľkonočný stôl bez mletého mäsa? To by nebolo ono. Pripravili sme pre vás pár tipov, ako si vychutnať mleté mäso v odľahčenej podobe s vajíčkom, ale aj pekne sýto so slaninkou alebo klobáskou. V každom prípade týmito receptmi potešíte všetkých mäsožrútov hneď dvakrát.

  • Pečená fašírka s klobásou pošteklí chuťové poháriky. Mleté mäso získa od klobásky tú správnu chuť a vám už neostane nič iné než prikúpiť k tejto dobrote čerstvý chrumkavý chlieb. Mňam!
  • Cibuľovo-slaninové guľky plnené mletým mäsom dáte do rúry a máte hotové. Podávať ich budete o malú chvíľku. V lete si mäsové guľky môžete aj ugrilovať.
  • Veľkonočná roláda s vajíčkami vás po rozkrojení vnútri prekvapí krásnou vajíčkovou mozaikou. Chuťovo sa hodí k zemiakom alebo pečivu. No ak k nej spravíte šalát z baby špenátu a rukoly, povýšite ju na krásne farebné a výnimočné jedlo.

 

Veľkonočné menu od polievky až po dezert

Ešte stále neviete, čo budete variť? Alebo iba hľadáte inšpiráciu na polievky a dezerty, ktorými doplníte hlavný mäsový chod? Tu si zaručene vyberiete. Stačí si prejsť recepty, všetko potrebné objednať na stránke Tesco Online nákupy a začať sa tešiť na veľkonočné pochúťky z domácej kuchyne.

Chutná Veľká noc plná farieb, ktorá vám bude po chuti

Vieme, že máte veľa nápadov a receptov, ale inšpirácie nie je nikdy dosť. Pozrite si naše recepty a tipy a vytvorte niečo nové.