Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
"Jačmenné krúpy sú lacnou a pritom veľmi zdravou potravinou. Dnes sú bohužiaľ málo používané, v dávnych dobách tvorili základ jedálnička. Zdraviu prospejú zvlášť v zimnom období, kedy telo zahrejú a dodajú celý rad vitamínov a minerálov, ktoré by inak mohli chýbať. Právom im možno prisúdiť protizápalový účinok. Pravidelnou konzumáciou krúpov dokážete lepšie zvládať stres, ďalej posilnia vaše vlasy a nechty. Dokonca regenerujú pečeň, teda orgán, ktorý je v dnešnej dobe veľmi preťažovaný a podporujú správnu peristaltiku. Pokiaľ si na krúpy ako také netrúfnete, možno ich variť spoločne s ryžou. Kombinácia s kvasenou kapustou je z nutričného pohľadu skvelá, fermentované potraviny by sme do jedálneho lístka mali zaraďovať denne. Rascu považujeme za bežné korenie a používame na dochutenie pokrmov, má ale výnimočné vlastnosti. Pomáha tráveniu a zabraňuje nadúvaniu, v tomto prípade najmä po konzumácii kapusty. Vyznačuje sa tiež antibakteriálnymi a protirakovinovými účinkami, lebo má schopnosť zabraňovať vzniku pozmenených črevných buniek, ktoré by mohli viesť k závažnému ochoreniu.Slanina samozrejme dodá jedlu šmrnc. Pozor - obzvlášť pražením vznikajú veľmi rýchlo potencionálne karcinogénne látky, pražená slanina je v tomto prípade jedna z najrizikovejších potravín. Zvážte, či je nutné ju tam vôbec dávať a ak áno, či ju tepelne upravovať. Práve v tých čiernych prepražených kúskoch sa nachádza najviac rizikových látok," dôrazne upozorňuje odborníčka na zdravé stravovanie Zuzana Pavelková Šafářová. "Vypraženú slaninu naozaj neodporúčam."
Krúpky uvaríme v slanej vode a zlejeme, podobne ako cestoviny. Nevaríme úplne do mäkka, zdravšie sú “al dente”.
V panvici ohrejeme 1 lyžicu oleja a pridáme kapustu a rascu a chvíľu restujeme.
Keď je kapusta mäkká, pridáme uvarené a zliate krúpky, čierne korenie, cesnak a veľa majoránu.
Vo vedľajšej panvičke opečieme slaninku nakrájanú na kocky.
Slaninku poriadne vyškvaríme a pridáme na krúpky s kapustou.