Recepty Žemle so strateným vajcom

Suroviny

2 vajcia
2 l vody
50 ml octu
2 plátky morčacej šunky
2 PL majonézy
1 žemľa
1 paradajka (väčšia)
rukola
maslo
soľ
mleté čierne korenie

Postup

1

Žemľu rozkrojíme a nasucho opečieme z oboch strán.

2

Z umytej paradajky odkrojíme dve väčšie kolieska.

3

Rukolu umyjeme a osušíme.

4

Žemľu potrieme maslom, položíme na ňu šunku, paradajku a pár lístkov rukoly.

5

Pripravíme stratené (tzv. pošírované) vajíčka: Dáme variť vodu s octom. Keď sa začnú odo dna odlepovať bubliny, stlmíme teplotu, aby voda nebublala.

6

Každé vajíčko vyklopíme do samostatnej misky.

7

Vodu v hrnci roztočíme lyžicou do víru a do jeho stredu opatrne vlejeme vajce. Pomaly ho varíme asi 5 minút.

8

Vajíčko vyberieme, osušíme utierkou a položíme na hrianku. Rovnako pripravíme druhé vajíčko.

9

Hrianky podávame s majonézou alebo holandskou omáčkou.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept