Recepty Voňavá pomarančovo-čokoládová bábovka

Suroviny

250 g hladkej múky špaldovej
2 ČL prášku do pečiva
2 PL kakaa
150 g kryštálového cukru
4 vajcia
100 ml slnečnicového oleja
1 pomaranč (len šťava)
1 hrsť kandizovaného pomaranča
1 pomaranč
100 g horkej čokolády (nalámaná na kocky)

Popis

"Špalda je zdravšia alternatíva bielej múky. Je to prastarý druh nešľachtenej pšenice, ktorá navyše dodá jedlám zaujímavú orieškovú príchuť. Veľkú pozornosť venujte čokoláde – kvalitná vám prospeje určite viac, než lacná s vysokým obsahom tuku. Pokiaľ jedávate zdravo, máte dostatok ovocia, zeleniny a pohybu, môžete v rozumnej miere mlsať bez výčitiek," mieni dietologička Zuzana Pavelková Šafářová.

Postup

1

Pomaranč rozoberieme na kúsky, čokoládu nalámeme a nasekáme.

2

Cukor vyšľaháme s vajíčkami do spenenia a prilejeme olej a pomarančovú šťavu.

3

Do vyšľahanej zmesi pridáme múku premiešanú s práškom do pečiva.

4

Polovičku cesta vlejeme do bábovkovej formy.

5

Pridáme čerstvý a kandizovaný pomaranč a čokoládu.

6

Do druhej polovice cesta primiešame kakao a vlejeme do formy.

7

Jedným ťahom lyžičky premiešame a vytvoríme vzor.

8

Pečieme cca 40 min na 180 °C, po 10 minútach môžeme stíšiť na 170 °C.

9

Tip: Po upečení môžeme ešte pokvapkať pomarančovou šťavou a podávať s pomarančovou marmeládou.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept