Recepty Veľkonočné zajačiky

Suroviny

500 g hladkej múky
160 g kryštálového cukru
250 ml plnotučného mlieka
1 kocka droždia
125 g masla
3 vajcia (len žĺtky, + 1 na potretie)
1 vajce (bielko)
šafran
hrozienka (na ozdobu)
práškový cukor (na posypanie)

Popis

Do teplého, nie však horúceho mlieka pridáme cukor a droždie a necháme vzísť kvások. Medzičasom k múke pridáme roztopené maslo, žĺtky, šafran, potom k nim primiešame aj pripravený kvások. Zmes dôkladne spracujeme a poriadne vymiesime tak, aby vzniklo jemné a vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť približne hodinu na teplom mieste pod utierkou. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 8 rovnakých dielov. Aby boli všetky zajačiky rovnako veľké, môžeme jednotlivé časti odvážiť. Na jedného zajačika rozdelíme jeden diel cesta na 3 menšie časti. Na chvost vygúľame malú guľôčku, telo zajačika vyformujeme z dlhého šúľka, ktorý zamotáme ako osie hniezdo a hlavičku vyformujeme z menšieho valčeka, ktorý z jednej strany vyšúľame do špica a z druhej rozrežeme nožom približne do polovice, aby sme vyrobili ušká. Jednotlivé časti zlepíme bielkom a uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi zajačikmi necháme dosť priestoru, pretože sa počas pečenia ešte zväčšia. Pripravené zajačiky necháme ešte 30 minút podkysnúť, potrieme ich rozšľahanými žĺtkami a každému zajačikovi urobíme očko z hrozienka. Pečieme ich v rúre vyhriatej na 175 °C asi 25 minút. Po upečení necháme zajačiky vychladnúť a pred podávaním ich môžeme pocukrovať práškovým cukrom.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept