Recepty Tradičné koláče z kysnutého cesta
Suroviny
500 g múky
50 g cukru
250 ml mlieka
25 g droždia
100 g masla
1 žĺtok
1 vajce
soľ
Plnka podľa chuti
tvaroh
hustého slivkového lekváru
mak
Postup
1
Zohrejeme asi tretinu mlieka, kým nie je vlažné, pridáme trochu cukru, múku a rozdrobené droždie. Premiešame a necháme droždie pracovať.
2
Roztopíme maslo, vmiešame ho do zvyšného mlieka v mise, následne pridáme cukor, žĺtok a droždie, ktoré nám medzitým narástlo. Posypeme múkou a všetko zmiešame, kým nám nevznikne hladké cesto.
3
Necháme ho vykysnúť asi na dvojnásobnú veľkosť, zakryté.
4
Vykysnuté cesto preložíme z misy na drevenú dosku posypanú múkou a rozvaľkáme ho na hrúbku asi 2 cm.
5
Pomocou pohára vykrajujeme kolieska a jeho opačnou stranou vytvárame jamky určené pre plnku. Okraje pohára by mali byť vždy pokryté múkou, aby sa naň nelepilo cesto.
6
Kolieska ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a okraje potrieme vyšľahaným vajíčkom.
7
Rúru vyhrejeme na 180 °C. Koláče naplníme akoukoľvek plnkou – tvarohom, lekvárom, makom, orechmi atď. – a pečieme asi 20 minút.
Vytlačiť stránku
Zdieľať recept

Recepty podľa vašej chuti

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.
2 3 4