Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
„Šalát je vďaka absencii alergénov vhodný pre každého a to bez rozdielu veku. Môže byť konzumovaný kedykoľvek počas dňa, ako ľahká jesenná večera môže byť vhodný, aj keď chudnete. Vzhľadom k nízkej energetickej hodnote je možné zjesť pomerne veľkú porciu a tým odbúrať psychický pocit nedostatočnosti. Balkánskeho syra sa netreba obávať, pretože sám o sebe je potravinou pomerne "diétny" a možno ho konzumovať bez výčitiek, aj keď chudnete. Má kladný vplyv na imunitu a stav našich kostí. Skutočnosť, že obsahuje o niečo vyšší podiel soli, nie je na škodu, ak šalát už nesolíme, alebo len veľmi mierne. Zaujímavou ingredienciou sú jedlé gaštany. Pomáhajú napríklad v boji s vysokým cholesterolom či bolestiach hlavy neznámeho pôvodu. Použité ingrediencie sa nielen chuťovo veľmi dobre dopĺňajú, ale každá z nich dodáva šalátu množstvo cenných mikroživín. Pravdou je, že tepelnou úpravou síce značne utrpí vitamín C a kyselina listová, ostatné vitamíny však zostávajú. A minerálne látky sú termostabilné. Na jeseň a v zime je teda jednoznačne lepšie si ako hlavné jedlo dopriať teplý zeleninový šalát, ktorý - na rozdiel od surovej zeleniny, naše telo zahreje. Použité korenie sa okrem ďalšieho vylepšenia senzorických vlastností podieľa aj na efektívnejšom trávení, a tým aj spracovaní obsiahnutých živín. Šalát ako celok prispeje rozhodne k lepšej kondícii celého nášho organizmu a vďaka nemu budete odolnejší voči celej škále chorôb, vrátane civilizačných,“ pochvaľuje tento teplý šalát naša expertka na zdravú výživu Zuzana Pavelková Šafářová.
Hokkaido umyjeme, rozkrojíme, vyčistíme a tekvicu aj so šupou nakrájame na mesiačiky
Gaštany narežeme na jednej strane do kríža.
Zvyšnú zeleninu očistíme, cibuľu pokrájame na mesiačiky, cviklu prekrojíme na polovicu a potom nakrájame na tenké plátky, paštrnák rozkrojíme po dĺžke na osminky, cesnak po šírke na polovicu
Rúru vyhrejeme na 210 °C.
Plech na pečenie potrieme olejom a naukladáme naň zeleninu okrem cesnaku a gaštanov. Posypeme korením, bylinkami, osolíme, na pekáč dáme cesnak a gaštany a pečieme cca 20 – 25 minút.
Podávame posypané syrom a slnečnicovými semiačkami.