Recepty Tekvicový koláč s karamelizovanými orechmi

Suroviny

1 tekvica hokkaido (menšia alebo ½ väčšej)
200 g polohrubej múky
3 vajcia
180 g trstinového cukru
250 ml smotany 30%
1 PL mletej škorice
½ ČL muškátového orieška
½ ČL perníkového korenia
Orechová kôrka:
150 g vlašských orechov
3 PL medu

Popis

"Na jeseň ubúda čerstvého ovocia a zeleniny, prirodzených zdrojov vitamínov a minerálnych látok. Avšak svoju sezónu majú tekvica. Nesmierne chutná zelenina, ktorá nám pokles pestrosti vynahradí. Farbivá, ktoré prepožičiavajú tekvicu krásne sfarbenie, vykazujú protirakovinové účinky. K tomu sa pridáva celý rad vitamínov a minerálov posilňujúce imunitný systém. Po upečení tekvica nestráca na kvalite, naopak práve hodnotné farbivo a minerály naše telo po tepelnej úprave dokáže lepšie vstrebať. Takže tekvicový koláč je nielen skvelou, ale aj zdravú pochúťkou, "pochvaľuje recept na tekvicový koláč Zuzana Pavelková Šafářová, odborníčka na zdravú stravu.

Postup

1

Hokkaido tekvicu umyjeme, nakrájame, vyčistíme a aj so šupou dáme upiecť.

2

Upečenú tekvicu rozmixujeme dohladka so škoricou, muškátovým orieškom a perníkovým korením.

3

Vajcia vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme 100 ml šľahačky, tekvicové pyré a potom múku. Pomaly vymiešame do hladkej hmoty.

4

Rúru zohrejeme na 200 °C. Formu na pečenie vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie a cesto do nej nalejeme. Dáme piecť na 15 minút.

5

Teplotu v rúre znížime na 175 °C a pečieme ešte 45 minút, alebo kým nie je povrch pevný a do zlatista upečený.

6

Orechy nahrubo nasekáme nasypeme na panvicu, po chvíli pridáme med a miešame, aby sa nepripiekli.

7

Keď sa orechy začnú obaľovať medom a jemne karamelizovať, preložíme ich na hotový koláč a necháme vychladnúť.

8

Podávame s dotuha vyšľahanou šľahačkou posypané škoricou.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept