Recepty Ratatouille z paradajok, baklažánu a cukety

Suroviny

1 baklažán
2 paradajky
1 cuketa
1 červená paprika
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
tymian (čerstvý)
bobkový list
biele víno
soľ
čierne korenie
olivový olej
1 zelená paprika
čerstvý rozmarín (podľa chuti)
majorán (podľa chuti)

Popis

Postup

Ohrejeme vodu a nachystáme si dve menšie misky. Do jednej nalejeme vriacu vodu, do druhej vodu ľadovú. Paradajky najprv vhodíme do horúcej vody, necháme ich tam asi 30 až 40 sekúnd, potom ich vytiahneme a dáme schladiť do studenej vody. Sparené paradajky ľahko olúpeme, rozkrojíme, zbavíme tekutého stredu a nakrájame na menšie kúsky. Cuketu aj baklažán nakrájame na plátky, baklažán osolíme a necháme minimálne 20 minút vypotiť. Zbavíme sa tak prípadnej horkej chuti. Vodu utrieme kuchynskou papierovou utierkou. Plátky nakrájame na menšie kúsky. Umyté a suché papriky rozkrojíme, zbavíme semienok a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu nakrájame nahrubo, cesnak na plátky. Na rozpálenom oleji osmažíme najprv cibuľu, necháme ju zosklovatieť a pridáme cesnak, ktorý zľahka opražíme, aby sa rozvoňal. Následne pridáme paradajky, baklažán, cuketu, papriku a všetko zamiešame. Aby mala zelenina dokonalú chuť, pridáme rozmarín, tymian, majorán, bobkový list
a všetko podlejeme trochou vína. Dusíme, kým sa víno nevyparí na minimum. Ak je zelenina stále tvrdá, podlejeme ju vínom a dusíme do mäkka. Zeleninu osolíme a okoreníme. Ratatouille chutí dobre s mäsom aj samostatne.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept