Recepty Kokosovo – mandarínkové sušienky
Suroviny
150 g zmäknutého masla
1 vajíčko
100 g práškového cukru
200 g strúhaného kokosu
200 g múky
1 ČL škorice
1 ČL citrónovej kôry
kôra (mandarínková)
1 PL mandarínková šťava
4 mandarínky
1 žĺtok na potretie
vanilkový cukor (na posypanie)
Popis

"Hlavným pozitívom týchto sušienok je jednoznačne skutočnosť, že sú zhotovené doma a z čerstvých surovín," pozitívne hodnotí recept nutričná expertka Zuzana Pavelková Šafářová. Neobsahujú teda žiadne zbytočné konzervanty či iné aditíva. Použité ingrediencie ako sú maslo, citrusové ovocie, kôra, kokos a škorica dávajú jedlu pomerne vysokú pridanú hodnotu v podobe vitamínov (B1, B2, C, A, E a kyselina listová) a minerálnych látok (vápnik, fosfor, zinok, železo, horčík , jód). Škorica nie je len ľúbezne voňajúce vianočné korenie. Preukázateľne podporuje trávenie, vykazuje protizápalové, antioxidačné a antimikrobiálne účinky. Má však tiež svoje tienisté stránky. Kvôli obsahu kumarínu by sme sa vôbec mali vyvarovať nadmernej konzumácii vianočného pečiva so škoricou. Ľahko možno totiž prekročiť denný prísun tejto látky. V malom množstve predstavuje liek, ale vo veľkom spôsobuje bolesti hlavy, závraty a krvácanie. Môže sa tiež dostaviť silná alergická reakcia napríklad v podobe začervenania pokožky či zhoršeného dýchania.Sušienky možno určite zaradiť ako doplnok olovrantu. Športovcom výborne poslúži ako regeneračný snack po výkone. Je možné si dopriať aj jeden-dva kúsky ako sladkú bodku po energeticky nenáročnom obede. Len s každou sladkosťou, a to platí aj v prípade ovocia, je vždy lepšie počkať až pol hodiny po ukončení hlavného jedla.

Postup
1
Vyšľaháme maslo s vajíčkom a cukrom, pridáme múku, kokos, mandarínkovú kôru a šťavu, citrónovú kôru a škoricu.
2
Všetko dobre zmiešame, zabalíme do potravinovej fólie a dáme chladiť na hodinu do chladničky.
3
Mandarínky poriadne poumývame a pokrájame na veľmi tenké 1-2 mm hrubé kolieska.
4
Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska veľkosti plátku mandarínky. Každé potrieme žĺtkom, dáme plátok mandarínky a posypeme vanilkovým cukrom.
5
Pečieme 15 minút pri teplote 180 stupňov.
Vytlačiť stránku
Zdieľať recept

Recepty podľa vašej chuti

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.
2 3 4