Recepty Pljeskavica v pita chlebe s domácim ajvarom

Suroviny

500 g zmesi mletého mäsa (Tesco Grill Master Pljeskavica)
4 chleby pita
1 uhorka (šalátová)
1 červená cibuľa
20 g petržlenovej vňate
Domáci ajvar:
5 červených paprík
1 baklažán (stredne veľký)
1 strúčik cesnaku
50 ml olivového oleja
1 PL octu
1 čl soli
mleté čierne korenie (čerstvo mleté podľa chuti)
1 štipka kajenského korenia
Jogurtový dresing:
250 g bieleho jogurtu (riedkeho)
3 strúčiky cesnaku
1 PL petržlenovej vňate (čerstvo nasekanej)
1 štipka soli
1 štipka mletého čierneho korenia

Postup

1

Pripravíme si ajvar. Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Papriku a baklažán umyjeme, osušíme a zbavíme jadierok. Z baklažánu odrežeme stopku a popicháme ho vidličkou. Takto pripravenú zeleninu dáme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút. Papriky je potrebné počas pečenia otočiť. Zeleninu môžeme tiež pripraviť na grile. Grilujeme ju až do sčernenia šupiek. Upečenú zeleninu hneď prekryjeme alobalom a necháme spariť. Potom ju ešte teplú ošúpeme. Baklažán zbavíme jadierok. Zeleninu a očistený cesnak vložíme do mixéra a rozmixujeme. Postupne pridáme olej a ocot. Pomletú zeleninu dáme do hrnca, pridáme soľ, mleté čierne korenie a štipku kajenského korenia. Varíme cca 20 minút. Horúcu zeleninovú zmes nalejeme do čistých zaváracích pohárov, uzavrieme, obrátime hore dnom a prikryjeme utierkou. Takto ich necháme až do úplného vychladnutia.

2

Medzitým vyberieme pljeskavicu z obalu a opekáme ju na rozpálenom grile 5 minút z každej strany. Odložíme ju bokom.

3

Pripravíme si dresing. V malej miske zmiešame jogurt, pretlačený cesnak, čerstvú petržlenovú vňať, soľ a korenie.

4

Červenú cibuľu a uhorku nakrájame na tenké plátky. Pita chlieb ohrejeme na grile – pol minúty z každej strany. Prekrojíme ho na polovicu a vnútro potrieme domácim ajvarom, pridáme pljeskavicu, dresing, zeleninu a petržlenovú vňať. Hotové naplnené pita chleby ihneď podávame.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept