Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Pripravíme si ajvar. Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Papriku a baklažán umyjeme, osušíme a zbavíme jadierok. Z baklažánu odrežeme stopku a popicháme ho vidličkou. Takto pripravenú zeleninu dáme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút. Papriky je potrebné počas pečenia otočiť. Zeleninu môžeme tiež pripraviť na grile. Grilujeme ju až do sčernenia šupiek. Upečenú zeleninu hneď prekryjeme alobalom a necháme spariť. Potom ju ešte teplú ošúpeme. Baklažán zbavíme jadierok. Zeleninu a očistený cesnak vložíme do mixéra a rozmixujeme. Postupne pridáme olej a ocot. Pomletú zeleninu dáme do hrnca, pridáme soľ, mleté čierne korenie a štipku kajenského korenia. Varíme cca 20 minút. Horúcu zeleninovú zmes nalejeme do čistých zaváracích pohárov, uzavrieme, obrátime hore dnom a prikryjeme utierkou. Takto ich necháme až do úplného vychladnutia.
Medzitým vyberieme pljeskavicu z obalu a opekáme ju na rozpálenom grile 5 minút z každej strany. Odložíme ju bokom.
Pripravíme si dresing. V malej miske zmiešame jogurt, pretlačený cesnak, čerstvú petržlenovú vňať, soľ a korenie.
Červenú cibuľu a uhorku nakrájame na tenké plátky. Pita chlieb ohrejeme na grile – pol minúty z každej strany. Prekrojíme ho na polovicu a vnútro potrieme domácim ajvarom, pridáme pljeskavicu, dresing, zeleninu a petržlenovú vňať. Hotové naplnené pita chleby ihneď podávame.