Recepty Pečené šišky s brusnicovou polevou

Suroviny

Cesto
250 g polohrubej múky
150 g kryštálového cukru
2 ČL prášku do pečiva
½ ČL mletej škorice
soľ
2 vajcia
180 ml mlieka
2 PL repkového oleja
30 g sušených brusníc
slnečnicový olej (na potretie formy)
Na polevu
šálky brusníc (čerstvých alebo mrazených)
125 ml vody
šálky práškového cukru
cukrové ozdoby

Popis

V miske zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, štipku soli a škoricu. V druhej miske vyšľaháme vajcia, mlieko a olej, ktoré postupne pridávame k múke. Vznikne hustejšie cesto, do ktorého nakoniec primiešame sušené brusnice.

Formu na šišky vymažeme olejom a pomocou cukrárskeho vrecúška ju naplníme asi 0,5 cm pod okraj.

Šišky pečieme pri teplote 180 °C približne 15 – 20 minút.

Kým sa šišky pečú, pripravíme si polevu. Brusnice zmiešame s vodou a dáme variť. Keď zmäknú, popučíme ich vidličkou. Až sa voda vyparí na konzistenciu džemu, stiahneme ich z plameňa, primiešame práškový cukor a dobre rozmixujeme. Ak bude poleva príliš tuhá, môžeme pridať trochu vody.

Upečené šišky necháme vychladnúť, polejeme ich polevou a dozdobíme cukrovými ozdobami.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept