Recepty Paradajkový koláč s kozím syrom

Suroviny

100 g masla
250 g hladkej múky (celozrnnej)
soľ
kryštálový cukor
100 ml vody (studenej)
Plnka
4 šalotky (nakrájané na kocky)
2 ČL panenského olivového oleja (extra panenského)
220 g kozieho syra
3 PL medu
4 paradajky (nakrájané na plátky)
½ ČL mletého čierneho korenia
2 PL tymiánu (čerstvého)
1 vajce (veľké)
alobal
papier na pečenie

Postup

1

Pripravíme si cesto: Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor. Na to nastrúhame maslo a poriadne spolu zmiešame.

2

Keď sa spoja, po lyžiciach pridávame vodu a miesime, kým nevznikne hladké cesto.

3

Sformujeme ho do gule, zabalíme do potravinovej fólie a dáme chladiť na 45 minút.

4

Kým sa cesto chladí, vyhrejeme rúru na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.

5

Nadrobno nakrájanú šalotku osmažíme s olivovým olejom v panvici dozlatista a necháme vychladnúť. Paradajky nakrájame na tenké plátky.

6

Cesto rozvaľkáme na 0,5 cm hrubý kruhový plát a presunieme na plech.

7

Posypeme kozím syrom, pokvapkáme medom a rovnomerne rozložíme šalotku. Na to rozložíme paradajky, osolíme ich, okoreníme, jemne pokvapkáme olivovým olejom a posypeme tymianom. Suroviny ukladáme tak, aby zostali aspoň 2 cm voľného okraja cesta.

8

Okraje cesta prehneme cez paradajky a potrieme rozšľahaným vajcom.

9

Pečieme asi hodiny, kým nie je kôrka zlatá. Pred podávaním necháme 2 – 3 minúty vychladnúť.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept