Recepty Omáčky a bylinkové maslo na steaky

Suroviny

Omáčka zo štvorfarebného korenia
1 PL štvorfarebného korenia
1 ČL masla
1 šalotka
250 ml smotany na varenie
Hubová omáčka
1 dl šampiňónu (nakrájaných)
1 šalotka
1 PL hladkej múky
1 PL masla
250 ml smotany na varenie
1 bobkový list
soľ
mleté čierne korenie
Brusnicová omáčka
100 g brusnicového kompótu (alebo džem)
1 klinček (celý)
3 borievky (sušené)
1 ČL masla
Slivková omáčka
100 g slivkového džemu (alebo ringlotového)
1 ČL masla
250 ml smotany 30%
1 štipka mletej škorice
Bylinkové maslo
125 g masla
1 ČL tymiánu (čerstvý)
1 ČL pažítky
½ ČL citróna (len šťava)

Omáčka na steak je ako čerešnička na torte. A bylinkové maslo je tu pre tých, ktorí dobrej chuti nemajú nikdy dosť.

Postup

1

Omáčka zo štvorfarebného korenia - Jemne nakrájanú šalotku opražíme na masle. Pridáme korenie. Pridáme smotanu na varenie a redukujeme.

2

Hubová omáčka - Huby a šalotku nakrájame na kúsky. Maslo roztopíme na panvici a šalotku opražíme. Pridáme múku a cesto pražíme doružova. Bešamel zalejeme smotanou, pridáme nasekané huby, bobkový list, soľ, dochutíme soľou a varíme. Tip: Namiesto prípravy omáčky na maslovom základe ju môžeme vytvoriť na výpeku z mäsa.

3

Brusnicová omáčka - Povaríme maslo na panvici a pridáme brusnice alebo džem, pridáme klinček, borievky a miešame, až kým hmota nezhustne. Vyberieme klinček a omáčku ešte môžeme rozmixovať, kým nie je taká, akú ju máme radi.

4

Slivková omáčka - Roztopíme maslo na panvici, pridáme džem a povaríme. Pridáme šľahačku, štipku škorice a varíme, až kým hmota nezhustne.

5

Bylinkové maslo - Maslo necháme zmäknúť. Medzitým dôkladne pokrájame bylinky. Môžeme si vybrať aj iné bylinky. Maslo zmiešame s bylinkami, soľou, citrónovou šťavou a zmes zabalíme do potravinovej fólie alebo malej nádobky. Maslo dáme do chladničky aspoň na tri hodiny. Tip: Použite na bylinkové maslo napríklad formičky na čokoládové cukríky. Maslo tak môžete jednoducho vyklopiť a sledovať, ako sa malé kúsky masla roztápajú na šťavnatom steaku. Rovnako tieto maslové kúsky môžete použiť aj na zemiaky.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept