Recepty Konfitované kačacie stehno

Suroviny

2 kačacie stehná (konfitované)
2 hrnčeky kačacieho tuku
3 borievky
1 lyžica tymiánu (sušeného)
1 bobkový list
1 strúčik cesnaku
2 lyžice olivového oleja (na prípravu krutónov)
1 tmavý chlieb (malý)
2 šalotky (malé)
2 hrnčeky kuracieho vývaru
soľ
čierne korenie
kel
čakanka
½ hrnčeka stonkového zeleru (aj s lístkami)
2 lyžice červeného vinného octu
1 granátové jablko
olivový olej (na šalát)

Popis

Na prípravu konfitovaných kačačích stehien je potrebné mať čas a trpezlivosť, no výsledok stojí za to. Kačacie stehná dobre nasolíme a necháme odležať v chladničke minimálne 24 hodín. Rúru si vyhrejeme na 150 °C  a vložíme dnu liatinovú nádobu s kačacím tukom a necháme zahriať. Do tuku vložíme kačacie stehná a takto necháme konfitovať približne 2 hodiny. Ak sa nám už dá na stehne ľahko ohnúť kĺb, konfitovanie je hotové. Na záver ešte zvýšime teplotu na 190 °C a necháme 10 minút dôjsť. Stehná vyložíme na tanier tak, aby neboli cez seba a necháme ich v chladničke aspoň 4 hodiny. Rúru vyhrejeme na 200 °C. V panvici si rozpálime kačací tuk. Vložíme kačacie konfitované stehná kožou smerom na dno panvice a opekáme pekne dozlatista. Potom stehná premiestnime  do pekáča a pečieme v rúre zhruba 10 minút. Medzitým si pripravíme krutóny. Chlieb nakrájame na malé kocky, rozpálime panvicu a nasucho ich opekáme, až kým nebudú pekne zlatisté. Prilejeme trocha olivového oleja a premiešame na panvici. Krutóny presypeme do misky, osolíme, pridáme pretlačený cesnak a dobre premiešame. V šalátovej miske rozmiestnime na pásiky nakrájaný a umytý kel a čakanku. Premiešame so stonkovým zelerom nakrájaným nadrobno. Dresing na šalát pripravíme  veľmi jednoducho – vymiešame ocot, olivový olej, soľ, čierne korenie a nasekanú šalotku.

Servírovanie

Na tanier dáme šalát pokvapkaný dresingom a s granátovým jablkom, položíme naň kačacie stehná a podávame s dobre vychladeným vínom.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept