Recepty Koložvárska kapusta

Suroviny

1 kg mletého bravčového mäsa
700 g kyslej kapusty
300 g ryže Carnaroli (guľatozrnnej)
100 g klobásy
2 bobkové listy
1 ČL rasce
3 cibule
3 strúčiky cesnaku
3 PL bravčovej masti (+ na vymazanie formy)
soľ
čierne korenie
2 ČL mletej červenej papriky
petržlenová vňať
3 vajcia
400 ml smotany na varenie (bezlaktózovej)

Popis

Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a rozdelíme na dve časti. Prvú časť speníme na 1 PL masti, pridáme rascu a necháme chvíľu rozvoňať. Potom pridáme scedenú kapustu, dobre premiešame a dusíme pod pokrievkou asi 15 minút. Keby bola kapusta príliš suchá, môžeme ju trochu podliať vodou.

Na zvyšku masti speníme druhú časť cibule, pridáme soľ, čierne korenie a chvíľu restujeme. Potom pridáme mleté mäso a dobre premiešame, kým sa pekne oddelí. Dochutíme červenou paprikou a roztlačeným cesnakom. Mäsovú zmes dusíme asi 20 minút. Medzitým si uvaríme ryžu podľa návodu.

Pekáč vymažeme trochou masti, na spodok dáme vrstvu ryže, potom vrstvu mäsa a nakoniec vrstvu dusenej kapusty.

V miske si vymiešame smotanu s vajíčkami, osolíme a okoreníme. Smotanou polejeme celý povrch pekáča a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 20 – 25 minút.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept