Recepty Karfiolové placky s tvarohovým dipom a čerstvými bylinkami

Suroviny

Placky:
1 karfiol (menší)
1 šálka hladkej múky špaldovej
3 vajcia
morská soľ
mleté čierne korenie
mletá rasca
kurkuma
Tvarohový dip:
250 ml tvarohu (jemného)
150 ml kyslej smotany
3 hrsti petržlenovej vňate
1 citrón (len šťava)
4 strúčiky cesnaku
morská soľ (podľa chuti)

Popis

Keďže chutia rovnako výborne na teplo aj na studeno, môžete ich podávať kedykoľvek.

Náš tip:

Ak nemáte radi tvaroh, môžete si dip pripraviť z kyslej smotany skombinovanej s jogurtom. Dip bude mať redšiu konzistenciu, ale výsledná chuť je rovnako výborná a karfiolovým plackám určite neuškodí.

Karfiolové placky pre alergikov 
Ak máte problém s trávením klasickej múky s obsahom lepku, môžete si karfiolové placky pripraviť aj bez múky. Jednoducho múku vyhoďte a nahraďte ju rovnakým objemom pridaného karfiolu. Ak máte pocit, že by vám v ceste múka predsa len chýbala, nahraďte špaldovú múku kukuričnou. Aj táto verzia karfiolových placiek je výborná. 

Karfiolové recepty 
Pre bezlepkových stravníkov máme ešte dva tipy na skvelé recepty z karfiolu. Karfiolová pizza poteší všetkých s intoleranciou na lepok, ale aj tých, ktorí sa vyhýbajú múke z dôvodu redukcie hmotnosti. Karfiolové koláčiky s quinoou sú navyše vhodné aj pre vegánov. 

Klasickú zemiakovú kašu pozná už každý, ale vyskúšali ste už karfiolovú kašu? Skúste si pri najbližšom varení oživiť bežnú kašu karfiolom a získate novú kulinársku skúsenosť. Výborne sa hodí k hovädziemu mäsu. 

Ak vám ostal karfiol, môžete ho použiť na prípravu rýchlej krémovej karfiolovej polievky. Krémovú konzistenciu jej dodá pridaný syr. 

Milovníkom pikantného jedla ponúkame pečený karfiol s chrenom. Tento výnimočný karfiolový recept vám odporúčame vyskúšať.

Postup

1

Rúru predhrejeme na 180 °C. Karfiol očistíme od listov, umyjeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.

2

Najemno nastrúhaný karfiol zmiešame v miske s múkou a s vajcami, osolíme, okoreníme a vytvoríme konzistentnú hmotu.

3

Plech vystelieme papierom na pečenie. Z cesta lyžicou vytvarujeme menšie placky.

4

Vložíme do rúry a pečieme 15 – 20 minút.

5

Kým sa karfiolové placky upečú, pretlačíme cesnak, nasekáme petržlenovú vňať a vymiešame ich spolu s ostatnými ingredienciami na tvarohový dip.

6

Placky podávame teplé alebo vychladené spolu s chladeným dipom.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept