Jablkové čatní

Suroviny

1 kg červeného jablka (alebo hrušiek)
2 PL olivového oleja
2 šalotky (alebo červené cibule)
300 g hnedého cukru
250 ml vínneho octu
čili paprička (podľa chuti)
1 lyžica zázvoru (čerstvo nastrúhaného)
soľ
čierne korenie
2 bobkové listy

Popis

Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovníky a nakrájame. Na panvici zohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu. Asi tretinu z cukru pridáme k cibuli a necháme skaramelizovať, potom prilejeme ocot, pridáme nakrájané jablká, premiešame. Primiešame zvyšné dve tretiny cukru, nakrájané čili papričky bez jadrovníka a žiliek, soľ, celé čierne korenie, bobkové listy, zázvor a prikryté varíme asi 30 minút, kým omáčka zhustne. Ešte horúce čatní naplníme do pohárov na zakrúcanie alebo uložíme do chladničky, v ktorej vydrží bez sterilizácie asi týždeň.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept