Recepty Hruškový tarte tatin

Suroviny

150 g masla (zmäknutého)
1 balíček vanilkového cukru
225 g hladkej múky
1 vajce
soľ
1 pomaranč (len šťava)
1 kg hrušky (zrelších)
125 g masla
100 g hnedého cukru

Popis

Najprv pripravíme krehké cesto: do misky dáme maslo, vanilínový cukor, soľ, múku a vajce a elektrickým ručným šľahačom vymiešame cesto. Potom ho rukami vyformujeme do guľatého tvaru, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme asi na hodinu odpočinúť na chladné miesto. Hrušky ošúpeme, rozrežeme na mesiačiky a zbavíme jadrovníka. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme cukor, hrušky a zalejeme pomarančovou šťavou. Dusíme 5 – 10 minút domäkka. Ešte teplú hruškovú zmes aj s tekutinou vložíme do formy na tarte tatin alebo do okrúhlej tortovej formy. Rúru predhrejeme na 180 °C. Z cesta vyvaľkáme kruh a preložíme ho na hrušky v horúcej forme. Cesto, ktoré presahuje okraj, založíme dovnútra. Pečieme asi 40 minút. Formu vyberieme z rúry, postavíme na mriežku a necháme 10 minút vychladnúť. Potom koláč vyklopíme na podnos, na ktorom ho budeme servírovať a necháme vychladnúť. Podávame s vanilkovou zmrzlinou alebo so šľahačkou.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept