Recepty Finest írsky cheeseburger s čatní z červenej cibule a domácimi žemľami

Suroviny

hovädzí burger (2× 330 g Tesco Finest Hovädzieho burgera)
120 g čedaru (Tesco Finest Vintage cheddar)
40 g rukoly
4 PL červenej cibule (Tesco Finest Chutney z červenej cibule)
½ ČL soli
½ ČL mletého čierneho korenia
Domáce burgerové žemle (vystačí na 4 žemle):
225 g hladkej múky
125 ml polotučného mlieka
½ ČL soli
5 g suchého droždia
20 g kryštálového cukru
40 g masla (izbovej teploty)
1 vajce (žĺtok na potretie žemlí)
2 PL sezamu
Cesnakové aioli:
4 PL majonézy
1 väčší strúčik cesnaku
1 štipka soli
1 štipka mletého čierneho korenia
1 štipka mletej červenej papriky

Postup

1

Pripravíme si žemle. Mlieko trochu zohrejeme, pridáme doň cukor a droždie a necháme postáť aspoň 5 minút. V mise zmiešame múku a soľ, pridáme mlieko s droždím a cukrom a vypracujeme cesto. Môžeme použiť aj kuchynský robot. Po chvíľke začneme postupne pridávať maslo. Cesto je hotové, keď sa nelepí na okraje misky. Necháme ho kysnúť v miske zakrytej utierkou aspoň 60 minút.

2

Vykysnuté cesto následne rozdelíme na 4 časti, vytvarujeme z nich guľôčky a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Takto ich necháme na plechu ešte 20 minút nakysnúť. Následne žemle potrieme rozšľahaným žĺtkom, môžeme ich posypať sezamom a pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút. Necháme vychladnúť.

3

Rozohrejeme gril. Hovädzie mäso vyberieme z obalu a položíme ho na horúci gril. Grilujeme 2 a pol minúty z každej strany.

4

Medzitým si pripravíme aioli. V malej miske zmiešame majonézu, roztlačený cesnak, soľ, mleté čierne korenie a mletú papriku. Premiešame a odložíme bokom.

5

Mäso z oboch strán ešte na grile osolíme a okoreníme.

6

Cheddar vyberieme z obalu a odkrojíme z neho 4 hrubšie plátky. Na každé mäso položíme jeden plátok a grilujeme ešte minútu. Ak máme možnosť, gril zavrieme, aby sa syr úplne roztiekol, prípadne použijeme flambovaciu pištoľ.

7

Burgerové žemle rozrežeme na dve časti. Vnútornou časťou ich položíme na gril a grilujeme pol minúty.

8

Poskladáme burger. Na obe časti žemle rozotrieme trochu aioli, pridáme pár lístkov rukoly a na to položíme mäso so syrom. Navrch mäsa dáme veľkú lyžicu chutney z červenej cibule a zľahka rozotrieme. Priklopíme druhou časťou žemle.

9

Môžeme podávať s grilovanými hranolčekmi. Hodí sa k Tesco Finest Prosecco Rosé šumivé víno brut.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept