Recepty Domáce mandľové mlieko

Suroviny

1 šálka mandlí (bez šupky)
5 sušených datlí (alebo fíg na osladenie, prípadne môžete použiť aj med či agáve sirup)
gáza
šálky vody

Popis

Mandle na noc namočíme do vody. Ak chceme mať mlieko trošku sladké, večer namočíme spolu s mandľami aj sušené datle, aby dobre zmäkli.

Namočené mandle scedíme a premyjeme studenou vodou.

Datle, samozrejme, mixujeme bez kôstok. Ak použijeme med alebo sirup, stačí ich pridať na záver alebo do mixovania. Mandle a datle dáme spolu s 2,5 šálkami vody do mixéra a môžeme začať mixovať. Najprv mixér párkrát zapneme a vypneme, aby sa mandle trošku rozdrvili, potom ho necháme pustený približne 4 minúty (po dvoch minútach dáme mixéru radšej pauzu).

Domáce mandľové mliekoPotom zmes prelejeme cez gázu do dostatočne veľkej misky. Keď už mlieko nepreteká cez gázu svojvoľne, trošku mu pomôžeme. Gázu zbalíme do batôžteka a vytlačíme zvyšné mlieko. Zvyšnú mandľovú múčku môžeme použiť napríklad pri pečení alebo do raňajkovej ovsenej kaše.

Mlieko vydrží v chladničke v uzavretej nádobe najviac 2 – 3 dni.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept