Recepty Cuketovo-orieškový koláč

Suroviny

140 g vlašských orechov (mletých)
100 g pohánkovej múky
120 g ovsených vločiek (bezlepkových)
125 g trstinového cukru
25 g zemiakového škrobu
1 balíček prášku do pečiva
5 vajec
60 ml slnečnicového oleja
200 g cukety
1 ČL mletej škorice
½ ČL soli
maslo (na vymazanie formy)
Na krém:
250 g tvarohu (krémového)
50 g práškového cukru
½ pomaranča (len kôra)
100 ml smotany 30%
Na ozdobu:
kandizovaný pomaranč (len kôra)

Popis

Ovsené vločky rozmixujeme do hladka, až kým z nich nevznikne sypká zmes. Vo veľkej miske zmiešame pomleté vločky s pohánkovou múkou, mletými orechmi, škrobom, práškom do pečiva, soľou a škoricou. Dobre premiešame.

V druhej miske rozšľaháme vajíčka, pridáme cukor, olej a nakoniec nastrúhanú cuketu. Dobre premiešame a vlejeme do misky k suchej zmesi. Varechou miešame, kým sa všetky suroviny nespoja a nevznikne hustejšie cesto.

Cesto vylejeme do vymastenej formy a pri teplote 180°C pečieme približne 35 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť.

Šľahačkovú smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme tvaroh, cukor a pomarančovú kôru a všetko spolu ešte vyšľaháme na hladký krém.

Povrch koláča potrieme hrubou vrstvou tvarohového krému, posypeme mletými orechmi a kandizovanou pomarančovou kôrou.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept