Recepty Crème brûlée s kávou

Suroviny

350 ml smotany 30%
125 ml plnotučného mlieka
50 ml espressa (dvojitého)
6 vajec (žĺtkov)
75 g kryštálového cukru (alebo hnedého cukru (skúšala som aj kokosový, dá tomu zaujímavú chuť)
2 lyžice trstinového cukru

Popis

Rúru predhrejeme na 140 °C. V hrnci zohrejeme mlieko a smotanu. Tesne pred bodom varu prilejeme kávu a odstavíme z ohňa. Žĺtky ľahko prešľaháme v mise s cukrom (nie však do peny, nesmieme dostať do krému vzduch) a pomaly prilievame kávovú zmes, ktorú sme nechali trochu vychladnúť. Pripravenú zmes nalievame do keramických zapekacích nádob (max. 150 ml na jednu porciu) a uložíme ich do hlbšieho plechu. Následne doň nalejeme zhruba do polovice vodu a pečieme na 140 °C asi 30 – 45 minut. Po vytiahnutí z rúry nebude krém celkom stuhnutý, no v chladničke stuhne, preto ho v nej necháme aspoň 2 hodiny. Pred servírovaním posypeme cukrom a na jeho skaramelizovanie použijeme flambovaciu pištoľ.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept