Recepty Čokoládový koláč z červenej repy

Suroviny

125 g hladkej múky špaldovej
100 g trstinového cukru
40 g kakaa
1 ČL prášku do pečiva
3 vajcia (veľkosti M)
450 g cvikly (varenej)
100 g horkej čokolády
50 g repkového oleja
tortová forma
Na polevu:
150 g horkej čokolády
4 PL kokosového oleja
Dekorácia:
maliny

Popis

Zuzana a Pavelková Šafářová, expertka na zdravé stravovanie: „Tento dezert by som odporučila predovšetkým mladým športovcom, ktorí majú vďaka zvýšenému energetickému výdaju často chuť na sladké. Navyše ich určite poteší, že látky obsiahnuté v červenej repe zvyšujú podľa najrôznejších štúdií i športovú výkonnosť. Nielen športovcom červená repa dodá minerály, obzvlášť bohatá je na železo. Z tohto dôvodu by som tento dezert povolila tiež ženám, ktoré často trpia nedostatkom železa. Pri príprave dezertu odporúčam použiť naozaj kvalitnú vysokopercentnú čokoládu a nie len čokoládu na varenie, ktorá obsahuje veľké množstvo tuku. Kokosový olej voľte za studena lisovaný. Aj keď dezert obsahuje trstinový cukor, stále je to cukor. To majte na pamäti a dezert jedzte s mierou.“

Postup

1

Múku, kakao a kypriaci prášok zmiešame v mise.

2

Červenú repu najemno nastrúhame.

3

Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli.

4

Zmiešame s nastrúhanou repou.

5

Vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme olej, zmes repy a čokolády a potom sypkú zmes.

6

Cesto dáme do vymastenej tortovej formy a pri 180 °C pečieme 45 minút. Potom necháme úplne vychladnúť.

7

Na polevu roztopíme kokosový olej a čokoládu vo vodnom kúpeli.

8

Polevu nalejeme na koláč. Ozdobíme nalámanou čokoládou a ovocím podľa chuti.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept