Recepty Citrusový obrátený koláč

Suroviny

300 g hladkej múky
4 vajcia
200 g hnedého cukru
50 g kryštálového cukru
125 g masla
2 ČL prášku do pečiva
250 ml mlieka
100 g kačacieho tuku (na pečenie)
50 ml vody
½ ČL kardamómu (mletého)
1 štipka soli
Citrusové ovocie podľa chuti:
pomaranč
mandarínka
grapefruit
limetka

Inšpirovali sme sa obráteným jablkovým koláčom a upiekli sme obrátený citrusovník. Výsledok je farebný a šťavnatý.

Postup

1

V mise zmiešame biely cukor, zmäknuté maslo a vodu. Zmesou potrieme plech na pečenie.

2

Citrusy ošúpeme a nakrájame na kolieska. Rozložíme na vymastený plech tesne vedľa seba.

3

V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a kardamóm.

4

Celé vajcia vyšľaháme do peny, pridáme hnedý cukor a šľaháme 5 minút.

5

Pridáme múčnu zmes a zmiešame dokopy.

6

V hrnci zohrejeme mlieko a rozpustíme v ňom tuk na pečenie. Vlejeme do cesta, vymiešame a nalejeme na rozložené citrusy.

7

Pri 175 °C pečieme asi 45 minút.

8

Upečený koláč necháme 20 minút chladnúť, potom vyklopíme na podnos a nakrájame.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept