Recepty Chutný adventný veniec
Suroviny
150 g masla
150 g hnedého cukru
2 žĺtka
1 vajce
250 g mäkkého tvarohu
kôru z 1 pomaranča
500 g hladkej múky (dá sa použiť aj hladká špaldová)
1/2 lyžičky soli
2 balíčky prášku do pečiva
2 PL rumu
50 g nasekaných mandlí alebo mandľových lupienok (troška si odložte na posypanie)
100 g sušených brusníc
500 ml teplého mlieka
1 ks vajce na potretie
Popis

Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, žĺtkami a vajíčkom. Pridáme tvaroh a znovu šľaháme. Zmes ochutíme pomarančovou kôrou, mandľami a brusnicami. Prisypeme múku, soľ, kypriaci prášok, premiešame, prilejeme rum a po častiach pridávame mlieko. Cesto preložíme z misy na dosku, rozdelíme ho na 2 rovnaké časti a urobíme z neho valčeky, ktoré rovnomerne spletieme do plochého vrkoča. Konce spojíme špajdľou alebo špáradlom. Prenesieme ho na vymastený plech, prípadne na papier na pečenie a vytvarujeme do kruhu. Adventný veniec necháme pri izbovej teplote ešte chvíľu kysnúť (20 – 30 minút). Potom ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme zvyšnými mandľovými lupienkami.


Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 200 °C cca 30 – 45 minút. Treba skúsiť špáradlom, či to stačí. Keď je veniec zvrchu trochu zapečený, znížime teplotu, aby sa prepiekol rovnomerne.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept

Recepty podľa vašej chuti

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.
2 3 4