Recepty Adventná štóla plná prekvapení

Suroviny

1 balíček prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
160 g práškového cukru
2 vajcia
150 g masla
50 g mandľových plátkov
50 g vlašských orechov (nadrobno nasekaných)
1 citrón (len postrúhaná kôra)
soľ
2 vajcia
250 g tvarohu
30 g kandizovaného pomaranča
30 g suešenej slivky
40 g hrozienok
rum
2 PL masla (na potretie)
práškový cukor (na ozdobenie)
40 g sušených marhúľ
500 g hladkej múky

Popis

Na dosku preosejeme tri štvrtiny múky, pridáme prášok do pečiva, práškový a vanilínový cukor, nakrájané maslo izbovej teploty, mandle, orechy, citrónovú kôru, soľ, vajcia a tvaroh. Všetko spolu dôkladne spracujeme. Vznikne lepkavé a riedke cesto.

Doň zapracujeme kandizované sušené ovocie a hrozienka vopred namočené v rume. Opäť dobre premiešame, prisypeme zvyšnú múku a hotové nelepivé cesto necháme 20 minút odpočívať.

Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pravidelný obdĺžnik hrubý asi 2 cm. Okraje cesta k sebe prehneme a zľahka prejdeme valčekom. Potom opäť prehneme a prevaľkáme. Cesto preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 15 minút, potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme ďalších 40 minút.

Adventná štóla plná prekvapení Po upečení potrieme ešte teplú štólu rozpusteným maslom a štedro posypeme práškovým cukrom.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept