Tipy a rady Vianočná kapustnica – pripravte si ju po svojom

Regionálne Vianoce

Ak ste z juhu Slovenska, súčasťou vášho štedrovečerného menu bude zrejme vianočná kapustnica so smotanou a šošovicou. Populárnou v tejto oblasti je tiež rybacia polievka halászlé.

Na strednom Slovensku nájdete na vianočných stoloch okrem obľúbených opekancov s makom aj tradičnú vianočnú kapustnicu s hríbmi, ale sem-tam aj hrachovú či hríbovú polievku.

A čo východ? Vyhráva kapustnica s klobásou ochutená paradajkami a ryžou. Nájdu sa však aj rodiny, ktoré sú verné pôstnej šošovicovej či fazuľovej polievke.

Zahraničná kapustnica

Kapustnica je jednoducho svetová! Poľský kapusniak či kwasnica, slovenská kapustnica, ukrajinský kapusnyak či ruské shchi (šči). Túto obľúbenú polievku poznajú v rôznych regiónoch aj za hranicami Európy.

Aká je americká verzia?

V knihe od šéfkuchárov Courtneyho Burnsa a Nicka Balla z reštaurácie Bar Tartine v San Franciscu nájdete aj tradičnú kapustnicu. Recept získali od Ballovho otca, ktorý žil na Slovensku, a tejto polievke dali prívlastok „sladká aj kyslá s dymovou arómou“. Ako teda vyzerá kapustnica podľa nich a ktoré suroviny použili v recepte?
Americká kapustnica obsahuje kurací vývar, kyslú kapustu, suchú klobásku chorizo, slaninu, hríby, čili, zelenú papriku, cibuľu, sušené marhule, zemiaky, paradajky, cesnak, údenú papriku, rascu, bobkový list, soľ, čierne korenie a kyslú smotanu na ozdobenie. Vyskúšate?

Kapustnica na Ukrajine

Ukrajinská kapustnica („kapusnyak“) je známa buď v mäsovej verzii (s údeným alebo čerstvým bravčovým mäsom), alebo vo vegetariánskej verzii. Špeciálnu chuť jej dodávajú práve údené mäso a sušené huby. Samozrejme, s kapustnicou je to ako s vínom – čím je staršia, tým je chutnejšia a intenzívnejšia. Aby sa však nepokazila, je dobré je skonzumovať maximálne do 7 dní alebo ju dať zamraziť.

Čo potrebujete, ak si chcete pripraviť vianočnú kapustnicu po ukrajinsky?

Údené alebo čerstvé bravčové mäso, cibuľu, cesnak, bobkový list, čierne korenie, mrkvu, zemiaky, sušené hríby, kyslú kapustu, soľ, kôpor a kyslú smotanu.

Poľský kapusniak                                           

Údené mäso či šunka od kosti, zahusťovanie jačmeňom a podávanie s tmavým ražným chlebom – to sú rozdiely, na základe ktorých zistíte, že jete poľskú verziu kapustnice.                                   

Máte chuť na poľskú kapustnicu? Pripravte si tieto suroviny:

Kyslú kapustu, údenú poľskú klobásu, cibuľu, mrkvu, jačmeň, údenú slaninu, rascu, tymian, paradajkovú pastu, olivový olej, bobkový list, soľ, čierne korenie a tmavý chlieb ako prílohu.

Kapustnica na rôzne spôsoby

Ak patríte medzi tých, ktorí trpia potravinovými intoleranciami, máme pre vás tipy, ako si poradiť s týmto problémom a užiť si vianočnú kapustnicu rovnako ako ostatní.


Mäsožravci bez obmedzení

Milovníkom mäsa, ktorí konzumujú všetky potraviny, nesmie ujsť naša päťhviezdičková vianočná kapustnica. Nájdete v nej všetko od mäsa až po figy a cviklu. Stavíme sa, že takúto kapustnicu s klobásou ste ešte nejedli.

Vegetariáni a vegáni

Aj keď patríte medzi tých, ktorí dodržiavajú pôstnu tradíciu, alebo jednoducho nejete mäso z iného presvedčenia, nemusíte si ako náhradu variť len hríbovú polievku. Tradičnú kapustnicu si hravo pripravíte aj vo vegetariánskej verzii. Mäso a klobásu nahraďte údeným tofu alebo tempehom, obe dodajú kapustnici výbornú údenú chuť. Nezabudnite do nej pridať jablká a sušené huby marinované v bielom víne. Výsledná chuť vás príjemne prekvapí.

Kapustový tip

Ak milujete kapustu (nielen tú kyslú) a chcete si osviežiť štedrovečerný stôl, vyskúšajte aj náš vianočný kapustový šalát plný vitamínov.

Bezlepkoví a bezlaktózoví

Ak ste bezlepkoví, nemáte to až také ťažké, lepok sa môže nachádzať jedine v nekvalitných klobásach, preto dávajte veľký pozor na ich zloženie. Jediné, s čím naozaj musíte bojovať, je klasický chlieb, ktorý si, bohužiaľ, ku kapustnici s klobásou nedáte. Ako prílohu však môžete vyskúšať bezlepkové mrkvové placky.

Podobné je to s laktózou, tá sa vo vianočnej kapustnici nachádza len vtedy, keď ju pridáte na záver v podobe kyslej smotany. Ak sa neviete smotanovej chuti vzdať, na trhu existujú alternatívy v podobe ovsenej či sójovej smotany. Výslednú chuť kapustnice to nezmení, lebo ich chuť je neutrálna.

Zvyšky kapusty

Ak vám ostali zvyšky kyslej kapusty, je hriech ich vyhadzovať, pretože ich môžete použiť na ďalšie vynikajúce zimné kapustové jedlo – koložvársku kapustu.

Surová či kyslá kapusta – ktorá z nich je zdraviu prospešnejšia?

Zdroj: tastingtable.com, thespruceeats.com

Publikované: pred 4 týždňami
Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.

Príbehy písané s chuťou budete milovať

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.