Tipy a rady Veľká noc je obdobím pôstu. Nebojte sa ho

Štyridsaťdňový pôst nemá fixný dátum. Závisí od Veľkej noci a začína sa spomínanou Popolcovou stredou, ktorá je prvým dňom pôstu. Tá je spravidla sedem týždňov pred Veľkou nocou. Pôst sa končí až Bielou sobotou, dňom pred Veľkonočnou nedeľou.

S Veľkým piatkom tak vrcholí 40-dňové očistné obdobie. Ide o najväčší veľkonočný sviatok, počas ktorého je pôst najprísnejší. Spravidla sa je iba čistý chlieb s vodou. Po tomto dni už nasleduje Biela sobota, ktorá znamená vzkriesenie. Po 40 dňoch na stole nesmú chýbať vajíčka, keďže symbolizujú nový život a plodnosť.

Následne prichádzajú na rad konečne aj klobásy, mäso, huspenina a iné dobroty, ktoré boli dovtedy zakázané.

Veľkonočný pôst – čo nejesť?

Slovo postiť sa neznamená nejesť vôbec ani dodržiavať radikálnu hladovku. Človek by sa mal v tomto období vyhýbať hlavne potravinám živočíšneho pôvodu – mäsu, mäsovým výrobkom, vajíčkam a mliečnym výrobkom.

Existujú aj náročnejší postiaci sa, ktorí okrem potravín živočíšneho pôvodu vylúčia zo svojho jedálneho lístka aj iné neduhy, ako sú káva, cigarety, alkohol či sladkosti. Okrem toho prvý deň pôstu počas Popolcovej stredy pijú len čistú vodu a nekonzumujú žiadnu stravu.

Postite sa zdravo a chutne

Základný pôst vôbec nie je náročný a hlavne je zdraviu prospešný. Po jeho úspešnom absolvovaní nás za odmenu čakajú počas Veľkej noci neskutočné dobroty.

Vylúčenie mäsa a mäsových výrobkov z jedálneho lístka na 40 dní nie je vôbec škodlivé. Dôležité je obohatiť stravu o ďalšie, možno doteraz neobjavené suroviny a tiež dodržiavať pitný režim, aby mala očista zo zdravotného hľadiska zmysel a aby sa telo aspoň trochu odľahčilo a pripravilo na veľkonočné jedlá.

Veľká noc je obdobím pôstu. Nebojte sa ho
Čo by ste mali počas pôstu pridať do jedálneho lístka?

1.   Strukoviny

Nezabudnite, že keď vylúčite z jedálneho lístka živočíšne produkty, budú vám chýbať živočíšne bielkoviny, preto musíte myslieť na tie rastlinné a výrazne ich do jedálneho lístka doplniť. Nielen strukoviny (najmä sója, fazuľa, šošovica a cícer), ale aj rôzne semená, orechy (mandle, píniové oriešky) a obilniny (pšeničné klíčky, ovsené vločky, quinoa) sú zdrojom rastlinných bielkovín.

2.   Morské riasy a zelené potraviny

Spirulina, chlorela, riasy nori či zelený jačmeň obsahujú celé portfólio významných a nenahraditeľných látok. Sú tiež zdrojom rastlinných bielkovín a zásobia telo dôležitými „zelenými“ živinami.

3.   Pitný režim

Určite sa vyhnite sladeným stolovým vodám, minerálkam, sirupom a cukru v čaji či v káve. Uprednostnite hlavne čistú vodu z vodovodu, prípadne pite na podporu očisty tela čaj lapacho.

Pôstny jedálniček

Ak sa obávate, že nebudete vedieť, čo máte počas pôstneho obdobia jesť, ponúkame vám vzorové denné menu. Vyzerá diétne a fádne? Práve naopak, je chutné, zdravé a pestré.

Raňajky

Deň začnite čerstvým ovocím a zeleninou. Aby ste sa zasýtili, pridajte ovsené vločky, mlieko či oriešky. Asi už viete, kam tým mierime – áno, smoothie je kráľom raňajok.

Obed

Detoxikačná polievka má všetko, čo vaše telo potrebuje, aby ste sa cítili ľahšie, ale nie slabšie. Ako druhé jedlo zvoľte cestoviny, pripravíte si ich rýchlo a dobre vás zasýtia. Ochutnajte naše penne s brokolicovým pestom – určite si ich obľúbite a budete ich pripravovať počas celého roka.

Večera

Ak patríte medzi tých, ktorí večerajú menej, postačí vám aj krémová polievka. Samozrejme, myslíme aj na tých hladnejších, ktorí určite nepohrdnú vegetariánskymi zapekanými francúzskymi zemiakmi.

Veľkonočné recepty

Veľkonočné recepty a jedlá sa mierne odlišujú vzhľadom na regionálne zvyky a tradície. Spoločnými symbolmi sú však vajíčka, varené na tvrdo, zemiakový šalát, údené mäso, chlieb, chren, klobásy a rôzne pečené koláče. Na obed sa zvykne pripravovať mäso z mladých zvierat, ako sú jahňa či zajac.

Vajíčka sú od nepamäti symbolom jari, plodnosti a hlavne Veľkej noci. Bryndzové vajíčka vám pripomenú jar a perfektne sa hodia medzi veľkonočné recepty.

Kráľom každého veľkonočného stola a pýchou gazdinky je veľkonočný baranček. Môžete si vybrať, či sa rozhodnete pre jednoduchého barančeka z piškótového cesta alebo pre trochu náročnejšieho kysnutého.

Krehké jahňacie mäso síce patrí medzi drahšie, ale raz do roka by ste si ho mohli dopriať, pretože patrí k najzdravším druhom mias. Ak neviete, ako na jeho prípravu, prečítajte si, ako jahňacie mäso vybrať a pripraviť.

Ako pečivo si môžete pripraviť kysnutý veľkonočný pletený vrkoč. Je obdobou klasickej sladkej briošky a bude ozdobou vášho stola počas celej Veľkej noci.

Ak vám pečenie koláčov prináša len stres, pripravte si nepečené dezerty - sú na prípravu o čosi jednoduchšie. Namiesto rúry stačí použiť len chladničku. Nepečený krémeš, banány v čokoláde či vegánske kokosky môžu byť príjemným prekvapením pre celú rodinu a určite ich zaradíte medzi svoje obľúbené veľkonočné recepty.

Veľkonočné zaujímavosti

  • Vajíčko je starovekým symbolom plodnosti a jari, ktorá prináša nový život a znovuzrodenie, preto sa stalo symbolom Veľkej noci.
  • Vo Francúzsku sa koná každý rok na Veľkonočný pondelok zaujímavá udalosť – na hlavnom námestí sa pripraví gigantická omeleta pre 1 000 ľudí zo 4 500 vajíčok. Tradícia vznikla vďaka Napoleonovi, ktorý si objednal pre celú svoju armádu na raňajky vajíčka.
  • Na gréckom ostrove Korfu sa počas veľkonočných sviatkov vyhadzujú z okna hlinené riady a hrnce. Tento zvyk má zabezpečiť úrodu a hojnosť.
  • Deti vo Švédsku si na Veľkú noc obliekajú staré oblečenie a hrajú sa na bosorky. Počas veľkonočných sviatkov chodia od domu k domu a vymieňajú svoje kresby a maľby za sladkosti.
  • 70 % veľkonočných sladkosti je pripravených z čokolády.
  • 80 % Američanov si myslí, že veľkonočnému zajacovi by sa ako prvé mali zjesť uši.

Zdroj: learnreligions.com, tyzdennikkoment.sk, sperky-a-diamanty.sk

Publikované: pred 2 mesiacmi
Vytlačiť stránku
Zdielať článok