Tipy a rady Spracujte pór bez odporu ako profíci!

Pór je jemnejší príbuzný cibule a cesnaku, napriek tomu sa neteší až takej veľkej obľube ako táto zelenina. Pritom podporuje trávenie, pomáha obličkám, imunite, črevám, znižuje hladinu cukru v krvi, je vhodný pre reumatikov, ľudí s aterosklerózou a vysokým tlakom. Tehotné ženy by si ho mali zaradiť do jedálnička pre nezanedbateľný obsah kyseliny listovej, vápnika, železa a vlákniny.

Ako vybrať kvalitný pór?
O čerstvosti póru veľa napovie jeho špička. Ak je pevná, ale krehká, korienky sú pružné, je to dobrá voľba.
Náš tip: Menšie póriky sú krehkejšie a chuťovo jemnejšie.

Ako očistiť pór?
Odrežte vlasové korienky a stiahnite vrchný list. Zelenú časť póru odrežte asi 5 cm od bielej časti. Zelenú časť rozdeľte pozdĺžne a poriadne vyumývajte – práve tu sa usádza najviac nečistôt. Ak však chcete krájať pór na kolieska, môžete si umývanie nechať až napotom. Kolieska dôkladne umyjete cez sitko.

Ako nakrájať pór?
Najčastejšie sa krája na jemné kolieska alebo malé kocôčky, podobne ako cibuľa. Takto nim môžete bud' posypať chlieb, pridať ho do jedla, alebo zamraziť na neskôr.

Vedeli ste, že…
… vrchné tmavé listy póru obsahujú viac vitamínov a minerálov než biele?

Vytlačiť stránku
Zdielať článok